Alltså jag gjorde en hemmagjord pistageglass to die for – ni måste testa! Huvudingrediensen för att få till smaken är pistagekräm så köp en sådan när ni hittar den. I Östersund har jag hittat den hos Lilla Saluhallen, men den ska enligt uppgift finnas hos Coop Lillänge också (Coop’s egna märke).
Egentligen skulle jag ju vilja provsmaka alla glassarna hos Det goda hantverket i Lysekil (de har bland annat pistageglass i sitt sortiment ibland). Det är en helt nyöppnad gelateria där Saga meddelar att ALL glass är så otroligt god så hon vill/kan inte ens välja en favorit. Kanske har det med pappa italienare att göra, som tillverkat glass i Italien i 45 år?
Hemmagjord pistageglass
Men när det är för långt till Lysekil, så får man stå ut med hemmagjord pistageglass (tro mig – den är också otroligt god!). Lätt att svänga ihop och så vacker så den duger fin-fint även på nyårsafton (tips tips).
5 dl grädde
2 dl pistagekräm
1 msk vaniljsocker
1 burk kondenserad mjölk
Ev några droppar grön karamellfärg
Pistagenötter att lägga på toppen
Börja med att mäta upp grädde, pistagekräm och vaniljsocker i en stor bunke. Vispa grädden till ganska fasta toppar. Rör ner den kondenserade mjölken och ev några droppar grön karamellfärg.
Förbered en rektangulär sockerkaksform med plast i botten och häll ner glassmeten i den. Toppa hela härligheten med hackade pistagenötter och ställ in formen i frysen (se till att plasten räcker för att täcka toppen också) i ca fyra timmar.
Ta ut en stund i förväg och servera sedan en hemmagjord pistageglass to die for. Vid servering så valde jag att hacka mörk choklad och strö över också. Ett litet men väldigt gott tillskott till glassefterrätten.