Röd vinbärsgelé

-

Vinbärsbuskarna bågnar av bär och jag vill verkligen plocka in så jag säkrar bär för hela vintern. Det är dock fullt i frysen, så jag får lov att koka röd vinbärsgelé direkt istället. Inget ont med det, det är ju skönt i vinter, när jag inser att gelén redan är klar. Det är ju såå gott till alla typer av köttgrytor!

Så inga fler ursäkter, ta med en hink och gå ut för att plocka vinbär nu.

2 l röda vinbär
2 dl vatten
Ca 4,5 dl socker

Väl hemma så började jag med mina röda vinbär och la ner dem i ett vattenbad i vasken för att skölja av dem. Sen mätte jag upp två liter vinbär (med kvistarna kvar) i en kastrull och tog 2 dl vatten. Satte på spisen och lät koka tills bären kokat ur sin saft.

Röd vinbärsgelé

Silade ur saften och fick 5-6 dl saft. Ner i kastrullen igen, koka upp och häll sedan ner 4,5 dl socker (ca 90% av den mängd avrunnen saft du fått ut). Låt koka upp igen och dra den sedan av spisen. Låt stå fem min och ta sedan bort den hinna som hinner bildas högst upp. Häll över i burkar som du haft i ugnen.

Röd vinbärsgelé

Det är ett tips jag lärt mig av min mamma, att ställa in glasburkarna i ugnen 100 grader, en stund innan sylt/marmelad/gelé ska hällas upp, så är de steriliserade och rena. Häll ända upp till kanten då gelé minskar något när den svalnar. Täck med plastfolie och skruva fast locket. Tippa burken upp och ner, så behåller den sig steriliserad tills det är dags att öppna den.

Ett annat tips är att ta de minsta burkarna till röd vinbärsgelé, för du använder oftast inte så mycket varje gång. Jag tog de burkar jag hade, tyvärr lite stora, men det får gå ändå.

Röd vinbärsgelé
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar