Flatbread med karamelliserad lök och brieost

-

Jag älskar att titta ner på en vackert upplagd tallrik och ett vackert dukat bord. Att äta en måltid behöver inte bara betyda att-bli-mätt, utan får helst vara en upplevelse där man vill vara. Att det är trevligt och avslappnat att sitta runt bordet tillsammans och avnjuta en måltid tillsammans. Jag hoppas att jag skänkt den känslan vidare till mina barn – det skulle kunna vara en av de största gåvorna i så fall. Igår ansträngde jag mig, fastän vi egentligen bara ville ha mat så fort som möjligt. Men jag hade planerat ett flatbread med karamelliserad lök och brieost – och så fick det bli. Och vid servering så var jobbet värt det!

Skippa telefonerna vid matbordet och umgås i stället. Ta dig mödan att lägga upp maten i skålar eller på fat, istället för att man ska ta sin mat ur kastruller. Lägg ut tallrikar och bestick så det ser snyggt ut, kanske en enkel servett även till vardags. Det kan låta löjligt och att det blir onödigt mycket disk – men det ger en mycket trevligare stämning direkt.

Men flatbread – vad är då det? Jo, det är helt enkelt ett bröd som är platt. Jag hittade inspirationen hos kocken Siri Barje och gjorde nästan som henne.

Börja med den karamelliserade löken, den tar tid men den blir bara godare om den får gå länge. Ta också fram din brieost, så den hinner bli lite rumstempererad innan servering.

Karamelliserad lök
2 gula lökar
Olja och lite smör
Ev lite socker

Skiva löken tunt och stek den i en stekpanna. Låt gå läääänge på rätt låg värme, för att löken ska utveckla en sötare smak. Ta ev på lite socker på slutet, så får du en ännu sötare smak på löken.

För två bröd (går att ersätta med färdig smördeg ifall du vill)

2 dl yoghurt
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Salt

Smör vid stekning

Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt först och sen blandar du ihop till en deg tillsammans med yoghurt. Ta ut på en bänkskiva, dela degen i två och kavla ut degen så den passar till din stekpanna. ”Grädda” brödet i stekpannan – gärna smör i botten.

Till servering
Cream fraiche
Skivade tomater (helst svenska men ta vad du har)
Brieost
Färsk basilika
Honung
Svartpeppar

Smeta på cream fraiche på botten och lägg på valfri mängd karamelliserad lök. Fortsätt med skivad tomater och brieost för ett snyggt flatbread. Toppa med färsk basilika, honung och svartpeppar.

Ställ fram varsitt flatbread med karamelliserad lök och brieost och njut av en vacker och god stund tillsammans.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar