Meatfree Monday och visst kör vi en vegetarisk middag idag? Jag svängde ihop en kantarellasagne med svensk grillost, spenat och pumpakärnor. Låter kanske lite udda i smakerna, men det funkade finfint här hemma runt bordet.
Den är dock inte lika krämig och ostig som en vanlig lasagne (eftersom man inte har någon bechamelsås) utan ordet kanske mera passar in för att man varvar samma i olika lager? God oavsett vilket namn man sätter på den.
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
150-200 g färska kantareller
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
2 dl vatten
Ca 200 g fryst spenat
2 grönsaksbuljongtärningar
Salt & peppar
Timjan
2 paket svensk grillost
1 förp färska lasagneplattor
Pumpakärnor
Mozzarella
Riven ost
Hacka den gula löken och dela kantarellerna i mindre bitar. Lät fräsa i lite olja i stekpannan och tillsätt hackad vitlök samt tomatpuré sista minuten. Tillsätt sedan krossade tomater, vatten, fryst spenat och grönsaksbuljongtärningar. Låt puttra och smaka av med salt, peppar och timjan.
Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en ugnsform. Dela grillosten i tunna skivor. Ta lite olja i botten av formen, en del tomatröra från stekpannan – ett lager färska lasagneplattor – grillostskivor och sen tomatröra igen. Fortsätt till toppen och avsluta med tomatröra samt ett lager pumpakärnor. Toppa sedan med skivad mozzarella och riven ost.
Grädda 20-30 min tills osten har smält och du fått en gratinerad yta. Ställ fram din kantarellasagne med svensk grillost, spenat och pumpakärnor till middag. Ev rester fungerar utmärkt att ta med i matlådan.