En rätt som jag har kvar ända sedan jag var ungdom är dessa salta plättar med rökt lax. Jag vet att mamma lagade dem och jag tyckte att det var jättegott, så jag skrev ner och sparade receptet. Handskrivna recept liksom – när råkar man på sådana nu för tiden?
Mamma hade förmodligen inte rökt lax när hon bjöd oss barn, men det är något som jag gillar att servera. En rätt som passar alldeles utmärkt till nyår, att servera som förrätt till dig och dina gäster.
250 g kesella, 10%
4 msk vetemjöl
2 äggulor
2 msk kryddgrönt (oftast persilja för min del, men ta vad du gillar)
salt och peppar
2 äggvitor
Separera äggulor och äggvitor i olika bunkar och vispa äggvitorna till hårt skum. I den andra skålen blandar du kesella, äggulor, vetemjöl, persilja och salt & peppar. Vänd sedan ner äggvitorna så äggviteskummet behålls.

Stek plättar med smör i ett plättjärn alternativt i en stekpanna och lägg upp dem snyggt på en tallrik. Servera dina örtplättar tillsammans med:
Creme fraiche eller Smetana
Stenbitsrom eller tångrom
Finhackad rödlök
Rökt lax i skivor
Ev citronklyftor
Ev mera persilja

