Under slutet av januari och början av februari så har jag testat att odla svamp hemma. Ja – det funkar faktiskt. Jag köpte några svamphus från Svamphuset.se (ej sponsrat) och startade min odling den 19/1. En dryg månad senare så kunde jag skörda nästan 500g grå ostronskivling. Dags att laga mat på svampen och jag gjorde en risotto med hemodlad ostronskivling till middag. Jättegott verkligen!

Risotto
0,5-1 gul lök
3 dl Avorioris
Olja att steka i
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
Riven parmesan
Salt & peppar
Smörstekt ostronskivling
Ca 150 g ostronskivling
Ca 25 g smör
Salt & peppar
Börja med att fixa buljongen. Koka upp vatten och lägg ner i buljongtärning. Håll buljongen varm. Hacka löken och lägg i en kastrull med olja i botten. Häll också ner riset och låt allt fräsa tillsammans 1-2 minuter (tills riset är genomskinligt). Fyll på med lite buljong i taget och rör i riset med jämna mellanrum. Rörandet gör att riset kommer att bli mera krämigt, så var inte rädd för att röra. Fyll på med buljong när det behövs.
Under tiden hinner du smörsteka ostronskivlingen. Riv svampen i långa strimlor. Smält smör i en stekpanna och lägg ner dina ostronstrimlor. Låt fräsa och att strimlorna får färg. Smaksätt med salt & peppar.


När du hällt i all buljong i riskoket så ska din risotto vara klar. Dra kastrullen av värmen och tillsätt riven parmesan. Smaksätt också med salt & peppar.
Lägg upp i snygga tallrikar och lägg på lite av den smörstekta ostronskivlingen. Ringla lite olja på toppen, mal lite mera svartpeppar och lägg på persilja ifall du har. Servera din risotto med hemodlad ostronskivling direkt.

Extrainformation: om du råkar ha för mycket ostronskivling så smakar smörstekt ostronskivling till de flesta rätter. Jag stekte på ca 150 g och serverade till vår lasagne ett par dagar senare och det fungerade alldeles utmärkt!