Idag har Karin och jag varit på vårmässa med chokladprovning. På Furuparken i Östersund, en dansbana som ligger några kilometer utanför stadskärnan. Karin frågade om vi skulle cykla dit och det lät ju som en strålande idé. Vi gjorde ju årets cykelpremiär i påsk, så jag visste att cykeln var pumpad.
Chokladprovningen
Vi hade bokat tid för chokladprovning med Tinas praliner, och det startade en timme innan själva mässan öppnade. Vi blev visade till ett rum på sidan, där Tina hade dukat upp assietter och olika chokladpluppar till oss alla.
Tina började berätta om sin egen verksamhet, hon har experimenterat i sitt eget kök ända sedan 2006 för att starta eget företag 2013. Hon har alltså själv lärt sig hur hon ska ta hand om sina bönor och skapa magiska praliner. Att temperera chokladen så den knäcker när du bryter den med mera.


Sen fortsatte Tina berätta om kakaofrukten och kakaobönorna. En annan tjej på vår provning hade bott i Ghana så hon hade provat själva kakaofrukten, som hon tyckte var jättegod och smakade lite åt päronhållet.

En väldigt intressant provning, Tina kunde verkligen mycket om choklad och hela näringskedjan från böna till pralin, så det var ett sant nöje att lyssna och smaka. Bland annat berättade Tina om Orac-skalan som står för Oxygen Radical Absorbance Capacity. Denna skala är ett mått för att mäta mängden antioxidanter per 100 gram livsmedel. Några frukter och grönsaker som exempel:
- Gurka ligger på 60
- Kiwi ligger på 610
- Spenat ligger på 1280
- Kakao ligger på 13120
Så kakao är en VÄLDIGT bra källa till antioxidanter och inget vi ska vara rädda för. Som jämförelse så rekommenderas ett intag på ungefär 3000-5000/dag för att må så bra som möjligt. Sök Orac i valfri sökmotor för att läsa på mera.

När provningen var klar, så hade Tina förberett praliner åt oss (dessa fick jag tyvärr inet med på bild) och även förberett caféet/serveringen, så vi fick gå dit för att hämta kaffe. Då fick vi smaka praliner med både baileys, lakrits, blåbär, ananas, kaffe mm. Karin och jag bad om en kniv i caféet, så vi delade våra praliner på två, så vi både fick smaka våra sorter. Mums!
Vårmässan
Efter vår goda chokladstart på dagen, så gick vi vidare in på vårmässan. Här hade ett antal utställare ställt upp sina produkter/varor, så vi kunde gå runt och titta. Allt ifrån kläder till tomatplantor, ostar, chokladbollar, äppelmust, en bok med rim och grytlappar blandades och vi var många som uppskattade att se oss omkring och provsmaka.



En riktigt rolig lördag där vi fick lära oss mycket och äta mycket god choklad. Utomhus var det också en annan utställare som förberett hamburgergrillning ifall man blev sugen på lunch.
Så en väldigt bra vårmässa med chokladprovning för vår del och tack vare att Karin promotade cykling så fick jag också 2 mils cykling i benen denna fina lördag.