Att ta en kik in i kylskåpet och att försöka göra av med något – istället för att behöva kasta ett par dagar senare – det måste vi alla försöka bli bättre på för att på så sätt minska matsvinnet. Själv svänger jag oftast ihop en pasta av det jag hittar. Idag blev det en krämig champinjonpasta med timjan då jag hade en förpackning färska champinjoner som stod i kylen.
Valfri pasta, jag valde Strozzapreti denna gång
Ca 400 g färska champinjoner
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
Ca 1 dl grädde
Ca 1 dl creme fraiche
Soja
Salladskrydda
Salt & peppar
Färsk timjan
Riven parmesan
Sätt igång en pastakastrull och ta fram en stekpanna. Skär alla champinjoner i skivor, hacka gul lök och vitlök. Stek först champinjonerna i lite olja, innan du lägger ner den gula löken och till sist vitlöken. Vitlöken ska bara fräsa ca 1 min, annars riskerar den att bli bränd och inte smaka lika gott.
Fyll på stekpannan med grädde och creme fraiche och smaksätt med soja. Låt puttra tills pastan är klar. Häll av pastan men spara lite pastavatten. Häll ner all pasta i stekpannan och blanda om. Om du tycker att det känns torrt – tillsätt pastavatten och rör om igen. Stäng av spisen och smaksätt pastan med salladskrydda, salt & peppar.
Vid servering av krämig champinjonpasta med timjan så tillsätter jag riven parmesan och färsk timjan på toppen. Ställ fram pastan på bordet och servera genast, gärna med någon form av sallad på sidan.

Resterna som eventuellt blir över passar utmärkt i matlådan.