Linsgryta – vegan

-

Min yngsta dotter Alva kom på, från ena dagen till den andra, att hon skulle vara vegan. Punkt. Hon är rädd om djuren och ska minsann inte äta något som kommer från djuren. Det hjälpte inte att jag bla berättade om mjölken, att den egentligen är en biprodukt från kon – det är ju inte så att man äter upp kon bara för att man dricker mjölken. Eller att jag pratade om andra varianter såsom vegetarian eller flexitarian. Men icke sa Nicke, hon ska inte äta något från djur. Nåväl, jag uppmuntrar att tjejerna vill lära sig mera om mat och prova sig fram till sin variant. Jag är så intresserad av mat och näringslära, så jag vet att jag kommer att kunna tillgodose hennes behov i de allra flesta fall.

Så med veganskt i huvudet, så började jag leta. Hittade ett recept som jag tyckte lät gott inne hos Jennys Matblogg och handlade några saker jag saknade. Så här:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
olivolja
3 dl röda linser
6 dl vatten
1 paprika
salt och cayennepeppar
4 msk Ajvar relish

Hacka lök och vitlök i mindre bitar, samt skala morötterna och skär i smala skivor. Stek detta i en kastrull, i lite olivolja. När löken börjar bli genomskinlig, häll på vatten och linser och låt koka i 15 min. Dela paprikan i mindre bitar och lägg ner dem när det är fem min kvar. De är godare ifall de har lite spänst kvar. Krydda också med salt och cayennepeppar, samt ajvar relish. Smaka av för lagom kryddning.

Fil 000 (2)

Min dotter Alva fick en helvegansk rätt som jag i grunden tyckte smakade bra! Jag och min äldre dotter Saga fyllde dock ut med lite gräddfil/creme fraiche + att vi fick halloumiost-skivor på sidan, och fick en rätt med fylligare smak. Jag serverade även bröd med bregott och ost på sidan, men det kunde inte Alva äta för att vara helt vegansk. Vi har inte hunnit köpa alla produkter veganska, som vi normalt sett har hemma, men vi får köpa grej för grej och testa. Har ni några förslag på goda veganska rätter, så behöver jag få tips!

 

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar