Hemmagjord bearnaisesås

-

Att få äta en hemmagjord bearnaisesås, eller Bea som det kallas i allmän mun, slår vilken färdigproducerad variant som helst. Och det är inte ens svårt. Har ni inte provat, så gör det. Det kan krävas 1-2 gånger innan den sitter perfekt, men ge inte upp. Det är värt det alla gånger!

Så här gör jag en sås för fyra personer:

100 g smör
1 msk finhackad schalottenlök (funkar också med röd lök ifall man har det hemma)
5 krossade vitpepparkorn (alternativt några rejäla drag med vitpepparkvarnen)
2 msk rödvinsvinäger
2 msk vatten
2 äggulor
dragon och ev salt

Börja med att smälta smör och ställ det åt sidan så hinner det svalna lite. Hacka lök och lägg i en kastrull tillsammans med vitpeppar, vinäger och vatten. Låt koka tills ungefär hälften av vätskan försvunnit. Sila bort löken och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Knäck äggen och häll ner äggulorna i kastrullen, vispa under tiden. Ställ kastrullen i ett vattenbad och vispa under tiden äggblandningen blir varmare och varmare, man märker när äggen blir tjockare. Vispa tills du känner dig nöjd med konsistensen och ta sedan bort kastrullen från vattenbadet. Häll ner det smälta smöret lite i taget. Några droppar från början och vispa in det i äggblandningen. Tricket är att vispa, vispa och vispa.

Hemmagjord bearnaisesås

När allt smält smör är inblandat i blandningen, så smaksätt med dragon och ev salt. Svårare än så är det inte att göra egen, supergod bearnaisesås. Njut av såsen tillsammans med kött och potatis eller något annat du är sugen på. För oss blev det med hemmagjorda potatisklyftor, tjälknöl och groddar.

bearnaisesas1

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Glögg som fredagsdrink

Hyfsa till dig tack!

Chorizopizza med grönkål

Goda chokladkottar till advent

Populära kategorier

Lämna ett svar