Jag tänker inte ge mig in i diskussionen om följande maträtt kan tänkas heta något med vegansk, eller om det ens är rätt att kalla den vegetarisk. Jag är alldeles för lite påläst om vad som gäller för de olika tankesätten och jag vill inte heller riskera att stöta mig med någon. Jag gjorde en vegetarisk köttfärssås på vegansk färs, men blandade i mejerivaror. Det blev väldigt gott och jag vill dela med mig av receptet:
1 förpackning vegansk färs
1 hackad lök
1-2 hackade vitlöksklyftor
smör eller olja till stekning
1 dl creme fraiche
½ dl philadelphiaost
1 ask Creme Bonjour kantarellsmak
2 kvistar rosmarin
salt och peppar
Börja med att hacka gul lök och vitlök. Fräs i en stekpanna. Blanda ner den veganska färsen och låt allt steka en stund. Det finns inget naturligt fett i den här färsen, så jag fick använda mer olja för att det inte skulle bränna fast i botten på stekpannan. Blanda ner hackad rosmarin, creme fraiche, Philadelphiaost och hela asken med kantarellost. Smaksätt med salt och peppar. Serveras med pasta. Supergott och jag ser redan fram emot matlådan senare i veckan, då jag får den här maten ”serverad”.
Vi försöker äta mer och mer vegetariskt och att byta ut kött mot veganskt/vegetariskt alternativ. Vi vill inte bli vegetarianer, men att försöka ställa om sakta men säkert till en mera hållbar livsstil. Hållbar för både jorden, miljön och oss själva. Jag såg filmen Cowspiracy i våras och jag kan gärna slå ett slag för den igen. Se den och fundera, på vilket sätt kan du bidra?