Mazarinens dag

-

På mazarinens dag så måste man väl äta mazariner? Det infaller imorgon måndag i år, så det kan vara bra att förbereda idag ifall ni har tid. De är, precis som punschrullarna, allra allra godast hemgjorda. På samma sätt som punschrullarna så köper jag inte fabriksgjorda mazariner längre, utan bakar hellre egna. Visst, lite pyssel då det är många moment, men när man är klar har man många goda bakverk redo. Kan såklart förvaras i frysen, och tas fram när man är sugen.

Jag gjorde mazariner även förra året, men då hann jag inte tipsa er i förväg utan postade på samma dag. Förra årets mazarin smaksattes med citron i glasyren och det var väldigt gott, så årets variant blev istället med lime. Riktigt goda båda två! Så här gjorde jag i år, och då tog jag också mindre metallformar, så degen räckte till 40 st istället:

200 g mjukt smör
5½ dl vetemjöl
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg

Blanda ihop till en deg och tryck ut en degbit i varje form. Det kan vara enklare att rulla 40 st bollar först, så man vet att det ska räcka till alla. Sen är det dags för mandelmasse-smeten:

200g mjukt smör
400g mandelmassa
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg

Blanda ingredienserna med varandra, och fyll sedan upp formarna så det är nästan upp till toppen. Grädda ca 15 min i 175 grader, tills mandelmassesmeten bullat upp sig och fått lite färg. Ta ut och låt svalna en liten stund innan man lägger på en glasyr.

Idag gjorde jag glasyr med lime, så jag använde:

2 dl florsocker
skalet från 1 lime (ekologisk)
saften från ½ lime

Blanda och pendla sedan ovansidan med glasyr. Låt glasyren stelna och ta sedan en tugga ljuvlig mazarin! Så gott med den lilla syrliga touchen i glasyren!

Till mazarinens dag eller fika vilken annan dag som helst

Mazarinens dag

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar