Dubbla havreflarn med chokladfyllning

-

Ibland blir jag sugen att göra de där gamla kakorna, som jag minns från min barndom och mormor bjöd hem oss på fika. Havreflarn var en klassiker, och gärna dubbla havreflarn med chokladfyllning eller någon annan god fyllning. Havreflarn var också en kaka som jag tidigt kunde baka själv hemma, och som således gjordes i tid och otid. Det är väl inte världens nyttigaste kaka, då den är ganska fet, men den är riktigt god!

En annan mormorskaka är rån, bakade i ett rånjärn som jag äger, men det får jag prova någon annan helg. Är det någon som sitter på ett beprövat recept på rån och som vill dela med sig? Kommentera gärna! Till dagens dubbla havreflarn med chokladfyllning gjorde jag så här:

75 g smör
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn (jag har bara fiberhavregryn hemma och det funkar fint)
1 dl socker
2 msk grädde
2 msk ljus sirap
1/4 tsk bakpulver

100 g mjölkchoklad
3/4 dl grädde

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram smöret en stund innan så det hinner bli lite mjukt och mera lättarbetat. Häll på de andra ingredienserna och blanda ordentligt. Ta två teskedar och rulla små bollar av smeten, ca 1-1½ cm i diameter och lägg dem glest på ett bakplåtspapper. In i ugnen ca 5 min och låt dem sedan svalna på plåten.

Hacka chokladen till mindre bitar. Koka upp grädden i en kastrull och ställ kastrullen på sidan innan du rör ner den hackade chokladen. Rör tills chokladen har löst sig. Låt chokladen svalna och på så sätt stelna till lagom konstisens. Bred lite chokladkräm på ett flarn och tryck fast ett annat ovanpå. Ställ i kylen, eller ännu hellre frysen, en stund så kakan får stelna ihop. Ifall man förvarar dem i frysen, så tinar de på ett ögonblick, så det är faktiskt bäst. Då blir man inte heller så fet om fingrarna när man äter.

Dubbla havreflarn med chokladfyllning

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar