Meatfree Monday, och här kommer veckans tips. Att göra en vegetarisk lasagne med chevrè, med hjälp av en ratatouille är jättegott. Så här gjorde jag:
Ratatouille:
10 småpaprikor (eller två vanliga)
1 liten zucchini
1 liten aubergine
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
En bit purjolök (inget som ingår i en vanlig ratatouille, men jag hade en liten bit över)
1 pkt krossade tomater
Peppar
Skär alla grönsaker i mindre bitar och stek en kort stund i en kastrull. Fyll på med krossade tomater och fortsätt sjuda på svag värme. Ju längre desto bättre då grönsakerna kommer att falla isär och göra en grönsaksröra. Krydda med peppar.
Ostsås:
25 g smör
1/3 dl vetemjöl
5 dl mjölk
vitpeppar
1 dl riven ost – hushållsost
150 g chevrèost
Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet så det blir en fast röra. Späd med lite mjölk i taget och vispa hela tiden. Smaksätt med vitpeppar. Ta av kastrullen från plattan och ta i både vanlig riven ost och chevrèost. Vispa och låt osten smälta i såsen.
Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en ugnsform och ta lite smör i botten. Häll på knappt hälften av ostsåsen och lägg på lasagneplattor så det täcker första lagret. Lägg ratatouille och varva med lasagneplattor. Toppa med lasagneplattor och sist resten av ostsåsen. Sätt in i ugnen ca 30 min.