En klassisk potatisgratäng kommer här. Det var väldigt länge sedan jag gjorde en egen potatisgratäng, dels då det tar ganska lång tid, men också för att mina tjejer upptäckt den färdiga potatisgratängen från Peka. Även om jag alltid vill göra mat från grunden, så är deras potatisgratäng god och väldigt smidig, det måste jag erkänna. Men då tid finns, så är det ändå ännu godare att göra sin egen:
10-12 potiatisar
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
Ca 3 dl grädde
Riven ost
Salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att skala potatisen. Skär den sen i tunna skivor och lägg i en ugnsfast form. Efter ungefär hälften av potatisarna, så skiva din lök och vitlök och strö ut, salt och peppar och sen nästa lager med tunna potatisskivor. Toppa med salt och peppar igen och sen riven ost. Avsluta med att hälla på grädde över hela gratängen och sätt in i nedre delen av ugnen.
När gratängen stått inne ca 30-35 min, så flytta upp den till mitten av ugnen, så den får lite mera färg. Efter ca 45 min är gratängen klar och redo att avnjutas. Riktigt god och tom jag kände mig rejäl och duktig då jag kunde ställa fram en söndagsmiddag till min familj.
Ja, en del ’fuskmat’ är riktigt praktisk. Speciellt sommarlovsmat behöver gå fort ibland tycker jag, exempelvis när föräldrarna jobbar och barnen är lediga.
Vid egen potatisgratäng tycker jag det brukar bli krämigt och bra om man förkokar ihop det hela innan ugnen.