Sötpotatisgratäng

-

Meatfree Monday idag och idag tipsar jag om en magiskt gott tillbehör. Hemmagjord potatisgratäng är ju väldigt enkel och väldigt god. Då borde det bli lika gott, om inte godare, att göra sötpotatisgratäng? Jag hittade ett recept (minns inte var) och var såklart tvungen att prova:

2 sötpotatisar, 600-700 gram⠀
3 dl grädde ⠀
150 g fetaost⠀
2 vitlöksklyfta⠀
1 tsk timjan ⠀
0,5 tsk salt ⠀
Svartpeppar⠀
2 dl riven ost⠀

Skala och skiva sötpotatisarna tunt. Om du har en mandolin så är den perfekt, men det går såklart annars också. Jag äger en mandolin och hade fort fått en skål med tunna skivor med hjälp av Alva. Rör ner timjan, salt, svartpeppar och hackade vitlöksklyftor i grädden. Smörj en form och lägg ett lager sötpotatis i botten. Smula över lite fetaost och fortsätt sedan att varva sötpotatis och fetaost. Strö över den rivna osten överst på gratängen, och slå sedan över gräddblandningen.

Grädda på 225 grader i 45 minuter, tills sötpotatisen är mjuk och gratängen har fått en snygg yta. Efter 45 min var min gratäng ganska vattning, så jag stängde av ugnen och lät gratängen stå kvar en kort stund. Då sjönk gratängen ihop och blev mera kompakt. Supergod verkligen!

Sötpotatisgratäng

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar