Dillstuvad potatis med rökt lax

-

Det här känns som en gammaldags rätt, men jag kan tycka att det är bra att plocka fram de här gamla rätterna. De är otroligt genomtänkta, de är av den anledningen otroligt goda och många gånger väldigt nyttiga. Den här gången kommer dillstuvad potatis med rökt lax men det går lika bra att äta potatisen med isterband, falukorv, lax eller liknande.

Det är också en perfekt rätt för att kunna göra av med rester. Hur många gånger är det inte som man kokat lite för mycket potatis, så det blir kvar några stackare i botten? Ställ in potatisarna i kylen och spara dem till dagen därpå. Kanske finns ett par skivor falukorv från en annan dag? Kombinera dem två och få en bra matlåda, så slipper du också kasta fullt fungerande mat. Så här gjorde jag för två personer:

25 g smör
ca ½ dl vetemjöl
ca 1 dl mjölk
salt och peppar
dill

2 stora potatisar
1 bit rökt lax

Börja med att ta fram gårdagens kokta kalla potatis och skär i tärningar. Sätt sedan en kastrull på spisen och lägg ner smöret. Låt smälta och häll sedan ner lite mjöl i taget medan du vispar. Mjölet kommer att lösas upp i smöret och grunden blir tjockare och tjockare, stoppa när det känns lagom. Fyll direkt på med lite mjölk och fortsätt vispa. Mera mjölk och vispa, tills såsen känns lagom tjock. Låt såsen koka upp och fyll ev på med mera mjölk. Vispa hela tiden. Salt, peppar och valfri mängd dill så kan du blanda ner dina potatistärningar sen. Blanda runt och låt potatisen bli varm av såsen (man kan också värma potatistärningarna i mikron en kort stund, för att vara säker på att få varma potatisar).

Servera dillstuvad potatis med rökt lax och någon tomat eller annan grönsak. Enkelt och väldigt gott!

Dillstuvad potatis med rökt lax

Bechamelsås är en grundsås (grunden är utan dill), som går att använda till mycket. När jag skriver ”fyll på och vispa tills såsen är lagom tjock” så kan det vara svårt att veta hur jag menar, och här behövs lite erfarenhet. Prova att göra såsen, men ta lite mjöl i taget och sen lite mjölk i taget. Du lär dig väldigt snabbt när såsen känns lagom. Lagom är också olika om man vill göra stuvningar som ovan, eller om du vill tunna ut den ytterligare och få en sås. Testa dig fram, är mitt bästa tips.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar