Rostbiff Vitello Tonnato

-

Här kommer ett tips till lördagsmiddagen. Då jag ändå hade en bit färdig rostbiff, så blev jag sugen att testa rostbiff vitello tonnato. Jag gör hellre en större mängd av något, i det här fallet en hel rostbiff på 1 kg, och sen gör jag flera rätter av den under veckan.

Det låter kanske fel att äta en god köttskiva med tonfisksås, men ni måste testa, då det är väldigt gott! Jag testade Vitello Tonnato första gången i Genève, där jag och Daniel var på en weekendresa 2014. Det var innan jag själv börjat blogga, så jag har inga egna inlägg från den resan. Orden Vitello Tonnato betyder ordagrant Kalv Tonfisk på italienska och egentligen ska tonfisksåsen serveras till tunt skivat kalvkött.

Receptet på tonfisksåsen har jag hittat hos Tasteline och ändrade lite. Jag tog lime istället för citron och knappt någon olja alls. Jag gjorde hälften av Tasteline’s recept, det räcker till fyra+ portioner och det är min variant ni ser här nedan:

1 burk tonfisk i olja, MSC-märkt
1 st äggula
2 cm sardellcreme
1 msk lime, färskpressad
1 msk kapris
0,25 dl vatten
½ msk kycklingfond
ev 0,25 dl olja

Ugnsbakade potatishalvor

Börja med potatisen. Sätt ugnen på 200 grader, tvätta av dina små potatisar och skär dem i halvor. Koka upp dem i vatten och lägg sedan ner dem i en smord ugnsform. Sätt in i ugnen medan du fixar såsen och dukning.

Lägg tonfisken med sin olja i en matberedare (alternativt kör en mixerstav) tillsammans med äggula, sardellcreme och kapris. Kör till en jämn massa och tillsätt oljan lite i taget. Blanda ner lime, vatten och fond.

Skär upp din kalla rostbiff i tunna skivor och lägg på ett serveringsfat. Ta ut din ugnsbakade potatis och lägg upp både potatis och sås i varsin snygg skål. Gör i ordning en enkel sallad och ställ fram. Varsågod, lördagsmiddagen är serverad!

Rostbiff Vitello Tonnato

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar