Taco och potatisgratäng

-

Alla har vi väl rester över efter fredagarnas tacomiddagar? Jag har samlat mina tacorecept här, och nu utökar jag med ännu ett recept (ifall ni äter tacos som vanligt på fredag och behöver en ny idé?). Nämligen taco och potatisgratäng. För att använda upp överbliven tacofärs och samtidigt få en ny maträtt allt i ett – allt i samma form.

400 gram färdigstekt och kryddad tacofärs
8-10 mellanstora potatisar
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
5 dl grädde
200 gram smaksatt färskost
salt och peppar

Börja med att ta fram allt och sedan skala och skiva potatisen. Använd gärna en mandolin men akta fingrarna! Skiva även löken och vitlöken i tunna skivor. Smörj formen, som bör ha ganska höga kanter, och sätt starta ugnen på 200 grader. Mät upp grädde i en kastrull tillsammans med färskosten. Värm tills osten har smält och ställ den sedan på sidan.

Börja med potatis i formen och lägg dit ungefär 1/3 av all potatis. Toppa med hälften lök och vitlök. Krydda med salt och peppar och fyll på med hälften tacoköttfärs. Nästa lager skivad potatis (1/3) och andra hälften lök och vitlök. Salt, peppar och andra hälften köttfärs. Toppa till slut med sista tredjedelen skivad potatis (jag avslutade med köttfärs då formen inte räckte till för ett ytterligare lager potatis).

Häll på gräddblandningen och stoppa in formen i ugnen. Låt stå mellan 45 – 60 min så att potatisen hinner bli klar. Täck ev gratängen med folie sista stunden, så den inte blir bränd. När den är färdiggratinerad, så är det bra om den kan stå 10 min under folie innan den serveras.

Servera med en god sallad, vitlöksås eller guacamole och nachochips. Gott både som lunch, middag och matlåda.

Taco och potatisgratäng

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar