Kladdkakor kan vi väl äta när som helst och i vilka varianter som helst? Alla är goda. Jag måste få tipsa om min julkladdkaka eller pepparkakskladdkaka. Den passar väldigt bra de här dagarna, går snabbt att svänga ihop i julstressen och alla blir nöjda. Nästan för bra för att vara sant? Inte då, gör min julkladdkaka och servera den med vispad grädde uppblandad med lite lingon och du har fika eller efterrätt klart på en halvtimme. Så här:
3 ägg
3,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1,5 msk pepparkakskryddor
2 dl vetemjöl
125 gram smält smör
1 dl valnötter
florsocker
Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Vispa ner ägg och socker i kastrullen tillsammans med det smälta smöret. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Hacka valnötterna grovt och vänd ner dem i smeten. Häll smeten i en smord form med bakpapper i botten.
Grädda i ca 20-25 min (men håll koll, bättre lite för lös än för hård. Den stelnar efter att man tagit ut den också). Ställ kallt att svalna, jag hade minusgrader ute på balkongen så det behövdes inte så lång stund innan kakan var kall. Servera med vispad grädde blandad med rårörda lingon/lingonsylt. Lingonen bryter av fint mot den söta kakan.
Bilder lånade från 2016