Fänkålsgrissini

-

För någon vecka sedan tittade jag igenom mina små urklippta lappar och hittade ett recept på fänkålsgrissini. Det är väldigt gott att sitta och knapra på grissini tycker jag, helst med någon god mjukost, så jag gjorde slag i saken.

Då det bara är ett litet urklipp, så vet jag inte vilken tidning det kommer ifrån. Det är från någon tidning med kräftreportage på baksidan, och att fänkålsgrissini passar bra till kräftbordet. Det visade sig sen under arbetets gång att receptet innehöll för lite mjöl, så jag fick tillsätta mycket mera. Här nedan är mitt recept, med mera lagom mängd vetemjöl.

1 pkt jäst
2,5 dl vatten
2,5 dl olja
1 krm salt
3-4 msk fänkålsfrön
1,5 dl vetekli
1,5 dl grovt rågmjöl
6-7 dl vetemjöl (här stod det 2 dl i receptet)

Sätt igång ugnen på 170 grader. Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Häll ner oljan och kryddorna. Blanda först ner vetekli och det grova mjölet, sen kan du fylla på med vetemjöl. Blanda degen och häll sedan ut den på arbetsbänken.

Dela degen i tre delar och sen varje del i 10 bitar. Rulla långa stänger av degen och lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Stängerna hinner jäsa en del medan du jobbar med degen.

Grädda i ca 15 min – känn efter när de känns genomgräddade. Ta ut plåten och fortsätt med nästa. Låt dina stänger svalna på plåten och förvara dem sedan torrt.

Fänkålsgrissini

Visste du det här om grissini?

Grissini är en italiensk torr brödpinne som oftast serveras som tilltugg, till exempel till soppa. Ofta görs den på samma sorts deg som till pizza. Man rullar ut degen i stänglar på en plåt med bakplåtspapper, penslar med vatten och strör på havssalt.

Källa: Wikipedia

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelKoka kikärtor
Nästa artikelKiwiquesadillas med brieost

Kommentera