Lammköttbullar

-

Helt klart inspirerad av vår resa till Dubai så slog jag till och köpte lammfärs. Efter lite googlande på olika recept så skapade jag mina lammköttbullar. Riktigt goda, och enkla. Den här laddningen blev 19 köttbullar, så det räckte till sex matlådor. Väldigt bekvämt att ha några goda matlådor klara i kylen och bara plocka en på morgonen.

500 g lammfärs
1 ägg
½ dl vetekli (i brist på ströbröd)
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk spiskummin
färsk mynta
salt och svartpeppar

Börja med att knäcka ägget och vispa ihop det med vetekli. Ställ åt sidan för att svälla en aning (även om det inte svällde speciellt mycket – nästa gång ska jag köra med ströbröd). Hacka lök och vitlök och stek det en kort stund i en stekpanna – så det blir lite mjukt och glansigt. Det blir lite mjukare smak då, tycker jag.

 

Blanda ner löken i äggsmeten, och fyll på med hackad mynta och spiskummin. Blanda ner lammfärsen och blanda så äggsmeten blandar sig med färsen. Krydda med salt och peppar och blanda lite till. Rulla köttbullar, ca 2,5-3 cm i diameter och lägg upp dem på en skärbräda.

Sätt igång en stekpanna och ta lite olja i botten. Stek köttbullarna i omgångar. När alla köttbullar var klara, så lät jag dem stå på lite eftervärme medan jag la ner 2 hackade tomater – men det är valfritt. Det blev dock en lite mera färgglad rätt.

Lammköttbullar

Till servering så kokade jag ris, färsk spenat och en klick crème fraiche. Enkelt, relativt snabbt och väldigt gott!

Visste du det här om spiskummin?

Spiskummin är en krydda som är vanlig i det indiska, det egyptiska, det libanesiska och det mexikanska köket. Den ingår i kryddblandningar som curry, garam masala och tacokryddmix. Den är också en viktig ingrediens i chili con carne.

Förr var spiskummin en medicinalväxt som användes mot bland annat matsmältningsproblem.[3] Fortfarande används frukterna inom folkmedicinen mot underlivsbesvär och kolik samt för att öka mjölksekretionen hos ammande mödrar. Ingen toxicitet är känd vid mängder under två matskedar om dagen.

Källa: Wikipedia

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar