Fläskfilé med cognacsås

-

Här kommer mitt förslag till söndagsmiddagen, nämligen en riktigt god fläskfilé med cognacsås. Det är faktiskt rätt sällan jag lagar en köttbit, eller ens köper en bit kött. Jag äter kött, absolut, men det blir mer och mer vegetariskt i mitt liv och jag skulle nog kalla mig flexitarian. Ni vet en sådan där köttet finns med ibland, men mer och mer som ett tillbehör istället för att ha huvudrollen.

Men ibland är det ändå gott med kött och när jag hittade Matplatsens recept på världens godaste fläskfilégryta, så ville jag testa. Jag har bara kopierat hennes recept nedan och det blev verkligen jättegott! Såsen var magiskt god och egentligen hade jag kunnat äta bara den tillsammans med ris och sallad.

Vi var bara två st som åt middag, så vi kommer att ha några riktigt goda matlådor i veckan :)

1 fläskfilé
smör att steka i
salt & vitpeppar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 dl grädde
100 g philadelphiaost
1-2 msk oxfond
2 msk rött vin
2 msk cognac
1/2 msk soja

Förbered genom att finhacka lök och vitlök och lägg åt sidan. Putsa fläskfilén fri från hinnor och skär den i ca 1 cm tjocka skivor. Salta och peppra. Bryn skivorna i smör så de får färg på båda sidor. Lägg dem åt sidan.

Lägg i en klick smör och rör runt så all god steksky blandas. Lägg i lök och vitlök och stek dem glansiga. Häll på vin, cognac, grädde, philadelphiaost, soja och fond. Låt puttra 5-10 min till såsen blivit riktigt krämig och god. Lägg i fläskfilébitarna och låt puttra ytterligare ca 5 minuter.

Jag valde att servera fläskfilégrytan tillsammans med ris och en god sallad, men den funkar garanterat lika bra till ugnsbakade potatisklyftor eller likn.

Fläskfilé med cognacsås

Visste du det här om cognac?

Cognac, även konjak, är en typ av brandy som tillverkas i ett begränsat område i sydvästra Frankrike, kring staden Cognac som givit drycken dess namn. Namnet Cognac skyddas av ursprungsmärkningen AOC och endast sprit framställd i ett särskilt område inom departementet Charente-Maritime, en stor del av departementet Charente, samt i vissa delar av departementen Deux-Sèvres och Dordogne får marknadsföras under detta namn. På svenska används ”konjak” ibland även om annan typ av brandy eller eau-de-vie.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar