Saffranspasta med lax

-

Här kommer mitt förslag till lördagens middag, eller kanske morgondagens söndagsmiddag? En riktigt god middag kan man äta vilken dag som helst!

När någon av mina svärföräldrar är uppe på besök så brukar vi försöka äta middag tillsammans alla fem eller sex, antingen här hos oss eller hos Daniels bror. Denna gång var det middag hos min svåger Robert och hans fru Maria, och han skulle bjuda på saffranspasta med lax och fänkål. Det är roligt att bli bjuden på middag så jag gick dit med bra förväntningar.

Vad säger ni om saffran när det inte är jul? Väljer ni att laga det, eller vill ni hellre spara kryddan till december? För mig spelar det inte någon roll, utan jag äter mat med saffran helt enkelt för att det är gott! Då är samma mat lika god i april som i december, tänker jag.

På plats så hade inte Robert hunnit förbereda så mycket som han tänkt, så jag ryckte in i köket och hjälpte till att steka en stor mängd lax. Det är en plats som jag tycker om, så jag har inget emot att hjälpa till i köket. Alltid kan jag bidra med något. Han hade hittat receptet inne hos Ica, och han kopierade det i princip rakt av och det är nästan vad jag också gjort här nedan:

300 g laxfilé (jag skar varje laxfilé i tre bitar)
1 tsk olja
salt och peppar
2 port pasta, jag valde farfalle
1 dl crème fraiche
1/2 g saffran

1/2 fänkål (1/2 fänkål motsvarar ca 100 g)
1 msk citronsaft
1/2 påse rädisor
1 bit isbergssallad
1 näve spenatblad

Jag har ju börjat jobba med mig själv och att jag ska förbereda middagarna lite bättre, detta för att slippa stressa när det närmar sig servering. Därför tycker jag att det är enklast att börja med salladen. Skär fänkål tunt, gärna på en mandolin. Lägg i en skål och pressa över citronsaft. Blanda runt och ställ åt sidan. Låt stå och dra en kort stund medan du skär upp och blandar resten. Blanda sist ner fänkålen och tillhörande citronsaft. Klart, ställ åt sidan.

Sätt igång pastavattnet och passa tex på att duka bordet. När pastavattnet kokar, lägg ner pastan och sätt samtidigt igång stekpannan. Stek laxbitarna i stekpannan, krydda med salt och peppar. Lägg laxen åt sidan.

Häll av pastan i ett durkslag och ta sedan (samma) kastrull, blanda ner creme fraiche och saffran och rör runt så saffranet blandar sig. Ge det ett snabbt uppkok innan du blandar ner den kokta pastan och blandar runt.

Ställ fram salladen, den stekta laxen och saffranspastan. Låt gästerna hugga in och var inte förvånad om maten tar slut – det är riktigt gott!

Saffranspasta med lax

Visste du det här om saffran?

Saffran, som kommer från pistillmärken i saffranskrokus, är den dyrbaraste av alla kryddor. Det krävs minst 100 000–150 000 krokusar, som måste plockas och rensas för hand, för att utvinna ett kilo torkad saffran. Det tidigaste omnämnandet av saffran är på sumeriska lertavlor från 4000-talet f.Kr. Saffran nämns även i Gamla testamentet.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera