Svamppanna med svarta bönor

-

Meatfree Monday idag och här kommer en svamppanna med svarta bönor. Till denna goda svamppanna, så provade jag också potatismos med brynt smör – helt enligt Tuvessonskans recept. En otroligt god svamppanna med ändå rätt få ingredienser. Jag och Daniel åt oss rejält mätta men fick ändå varsin matlåda – så receptet passar fyra personer.

För varje vegetariskt recept jag provar (sök gärna på taggen Meatfree Monday här på bloggen, så hittar ni mina förslag, och arkivet byggs på varje måndag), så känns det mer och mer rätt med vegetariskt. Jag lagar mer och mer vegetariskt, så det finns fler vegetariska recept att välja på. Nåväl, svamppanna med svarta bönor var det som gällde idag och den kommer här:

7-8 champinjoner
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl crème fraiche (det går bra med veganskt alternativ också, som iMat eller iFraiche)
1-2 msk tomatpuré
2 tsk torkad timjan
2 tsk grovkornig senap, själv körde jag Nisses senap från Vänersborg
2-3 tsk soja
salt + svartpeppar
1 tetra/burk à 400 g kokta svarta bönor
ev. lite citronsaft

Potatismos med brynt smör:
5 stora potatisar
ca 30g smör
Späd med mjölk
salt

färsk persilja
bladspenat
lite extra svarta bönor
ev. lite rosepeppar

Såhär gör du:

Börja med att finhacka lök och vitlök, samt dela svampen i mindre bitar. Stek i rikligt med olja tillsammans med svampen. Stek tills att svampen släpper vätska och låt den koka in en aning. Tillsätt tomatpuré och låt steka ytterligare någon minut. Ha i crème fraîche, senap, soja, svartpeppar och timjan.

Låt koka ca 10 minuter på medelvärme och smaka därefter av med salt och svartpeppar. Om du vill ha såsen lite syrligare kan du ha i lite citronsaft också. Avsluta med att vända ner avsköljda, förkokta svarta bönor och rör runt. De behöver inte koka, utan bara bli varma. Spara ev några för dekorering.

Skala potatisen och skär i mindre bitar, desto fortare blir de klara. Laga potatismoset genom att först koka potatisen mjuk i saltat vatten. Sedan häller du av vattnet, mosar potatisen med en elvisp och saltar lite.

Under tiden potatisen kokar så hinner du smälta smöret i en liten kastrull på sidan tills att det slutar bubbla och blir lite brunt. Vänd ner smöret i den mosade potatisen tillsammans med mjölk och vispa runt tills att det blir så slätt och fluffigt som du vill ha det.

Servera svamppannan med potatismos, ev lite extra svarta bönor, bladspenat och skuren tomat. Kanske lite rosépeppar om du gillar det. Jag valde också att göra Tina Nordströms mozzarella-tips:

Ta vilken budgetmozzarella som helst, jag kör Galbani. Lägg i en liten skål, häll över lite olivolja samt salt och peppar. Kör på max i mikron i 20 sekunder, och du får en helt annan smak på osten. Mums!

Svamppanna med svarta bönor

Visste du det här om champinjoner?

Champinjoner kan till utseendet lätt förväxlas med den mycket giftiga vita flugsvampen – en svampbok bör därför noga konsulteras innan champinjoner plockas i naturen.

Arterna i släktet karaktäriseras av sin köttiga hatt eller pileus, och på dess undersida växer ett antal utstrålande lameller på vilka sporerna produceras (liksom på andra skivlingar). Sporerna är chokladbrun- till svartbrunfärgade. De har också en stam som höjer upp hatten ovanför det objekt som den växer på, samt en partiell hinna som skyddar lamellerna under deras utveckling och sedan bildar en ring kring stammen.

Namnet champinjon kommer från franskans champignon (det allmänna ordet för svamp) och är en avledning av champ = fält.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelFläskfilé med cognacsås
Nästa artikelPunschrullar med lakrits

4 KOMMENTARER

Kommentera