En temadag idag igen, den 20:e april. Denna gång polkagrisens dag. Först tänkte jag inte posta något om det, då jag sällan äter polkagrisar. Jag tycker om dem, de få gånger jag äter, men inget jag går hemma och blir sugen på heller. Men… jag insåg att jag har ett recept som är alldeles för bra för att inte nämna en gång till. Lite sent att få till glassen till kvällens efterrätt men inför helgen kanske?
Här kommer min polkagrisglass, denna gång på digestivebotten. Chokladsåsen som hör till, bör verkligen vara med – de kompletterar varandra väldigt bra!
Botten:
200 g Digestivekex
75 g Smör
Polkafluff:
3 dl vispgrädde
3/4 burk marshmallowfluff (brukar finnas på en amerikansk hylla i affärerna)
1 äggvita
några droppar pepparmyntsolja
några droppar röd karamellfärg
10-15 st polkagrisar + några till dekorering
Chokladsås:
ca 75 g mörk choklad
25 g smör
Lite strösocker
Lite sirap
1 nypa salt
Sätt ugnen på 180 C. Smula kexen och blanda med smält smör. Tryck ut blandningen i din springform där du har ett bakplåtspapper i botten. Grädda 5-10 min, håll koll på den.
Vispa äggvitan i en egen torr bunke, så den blir maränghård i konsistensen. Vispa också vispgrädden och blanda försiktigt alltihop med marshmallowfluff och några droppar pepparmyntsolja efter smak. Det gör inget om det blir lite ”klumpar” av fluffet. Lägg en tredjedel av gräddkrämen i en separat skål och ställ åt sidan.
Krossa polkagrisarna i en mortel. Blanda ner krosset i den större bunken. Bred ut grädden ovanpå din digestivebotten och fortsätt med nästa bunke.
Gräddkrämen i den mindre bunken ska färgsättas med några droppar karamellfärg. Klicka ut den röda krämen över den den vita i formen. Gör med en kniv ett virvlande mönster i krämen.
Ställ in formen i frysen i minst 5 timmar. Ta fram den i 10-15 minuter innan den ska serveras och dekorera med polkagrisar.
Blanda ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull, smaka av så det blir rätt mängder. Koka upp och rör tills all choklad smält. Låt småputtra i ca 10 minuter eller tills såsen blivit tjock och glansig.
Servera såsen ljummen till glassen – såå gott!