Ölfriterad halloumiburgare

-

Här kommer receptet till sommarens godaste vegetariska burgare! Ganska få ingredienser men väldigt väldigt gott! Lova mig att ni lagar en sådan här burgare, inkl dressing och syrad lök någon gång under våren eller i sommar! När jag ätit upp min burgare häromkvällen så smackade jag efter mera, då jag egentligen var mätt. Så god var den!

Jag har hittat receptet inne hos Tuvessonskan som lagar god vegetarisk mat och som har plåtmat som specialitet. En sådan specialitet så det kommer ut en kokbok under 2018 som heter just Plåtmat. Men åter till denna halloumiburgare. Även om den är ölfriterad, så kommer det inte att smaka öl – då hade inte jag tyckt om den tex. Så var lugna ang smaken – den blir bara god helt enkelt. Här är receptet planerat för fyra st burgare:

1 paket halloumiburgare (funkar såklart med en bit halloumi också, men räkna då med tre bitar per ost)
1,5 dl valfri ljus öl
1 dl vetemjöl
2 dl panko
tacokrydda
salt + svartpeppar
rapsolja
4 hamburgerbröd

servering:
huvudsalladsblad eller spenatblad
syrad rödlök*
1-1½ dl majonnäs + sriracha efter smak
inlagda eller färska jalapeños

Börja med att ta fram halloumiburgarna och torka av bitarna noggrant med en handduk eller hushållspapper. Låt den gärna ligga ett tag om du har tid och torka sedan igen så att all vätska torkas upp.

Blanda ihop öl och vetemjöl med en gaffel. Doppa halloumin först i ölsmeten och sedan i en blandning av panko, salt, svartpeppar och tacokrydda. Tryck till halloumifiléerna ordentligt så att pankon täcker överallt.

Stek den panerade halloumin i rikligt med rapsolja tills att de har blivit knapriga och gyllenbruna. Servera sedan, i valfritt bröd – det behöver inte vara hamburgerbröd, tillsammans med srirachamajonnäs, sallad och snabbsyrad rödlök (se nedan).

Ölfriterad halloumiburgare

* Syrad rödlök:
Gör en 1-2-3 lag, bestående av
½ dl ättika
1 dl socker
1½ dl vatten och koka upp

Skär en rödlök i tunna skivor och lägg ner, låt puttra medan du ordnar med resten av middagen. Stäng av en stund innan, så löken hinner svalna en aning.

Visste du det här om hamburgare?

Hamburgarens ursprung är inte klarlagt. Det var vanligt i Baltikum att man skrapade av det sista köttet från oxben och gjorde små biffar av det, som sedan stektes. Denna sedvänja kan sedan ha spridit sig till Tyskland och vidare till USA med tyska migranter och sjömän.

Oavsett ursprung utvecklades nutidens hamburgare i USA. På 1800-talet öppnades där affärer som sålde enklare maträtter, bland annat nötfärsbiff på en brödskiva. När hamburgaren började serveras på nutida vis med två bröd är inte känt, men 1904 kunde man på Världsutställningen i Saint Louis äta sådana hamburgare. Det är möjligt att inspirationen kom från varmkorven, som serverades mellan två bröd i slutet av 1800-talet.

Det var dock inte förrän på 1920-talet som hamburgaren, och snabbmat överhuvudtaget, blev vanligt förekommande. Det alkoholförbud som infördes i USA 1920 kan vara en möjlig orsak till att krogar måste byta inriktning. Många av dem omvandlades till lunchrestauranger som serverade enklare rätter, som hamburgare. Hamburgerkedjor utvecklades ur dessa restauranger och verksamheten fick skjuts av antikorv-kampanjer, drivna av biffindustrin, som framställde hamburgare som hälsosammare än korv. Även den växande bilismen på 1930-talet drev på utvecklingen och gjorde det populärt att stanna och äta på de hamburgerrestauranger som växte upp längs vägarna. Uttrycket ”food on the road” myntades.

Källa: Wikipedia

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Kyckling i tomatgratäng

Hemmagjord hamburgerdressing

Pepparkaksbönder

Populära kategorier

Föregående artikelPolkagrisens dag
Nästa artikelSmakbox Vårtecken

Kommentera