Pastasallad Niçoise

-

Jag snubblade över ett recept på pastasallad Niçoise och insåg att jag inte provat det förut. Eller egentligen är det ingen pasta i originalsalladen, men det kände jag att jag ville ha, så därför blev det en pastasallad.

Jag vet inte om den här får räknas in bland mina Meatfree Monday-inlägg? Det är inget kött men väl ägg och tonfisk. Å andra sidan är det många som bara tagit bort kött men fortfarande äter fisk och ägg, och de är också en typ av vegetarianer? Jag ska erkänna, jag kan inte alla varianter (lakto, ouvo mm mm) fullt ut, så jag har svårt för att säga exakt vad som är rätt och fel. Här kommer iaf min pastasallad Niçoise för två personer så får ni själv välja:

Pasta, jag valde skruvar
½ röd lök
1 burk tonfisk i olja
1 stor tomat alternativt några cocktailtomater
1 bit gurka, urskrapad så det vattniga inte är med
Oliver, helst svarta med kärnor
2 ägg
(Egentligen ska det vara lite sardeller också, men det glömde jag i min sallad)

Vinägrett:
3/4 dl olivolja
3 msk rödvinsvinäger
1 tsk senap
1 tsk honung
½ vitlöksklyfta
salt och svartpeppar

Pastasallad Niçoise

Börja med att koka pastan och äggen. Häll av och låt svalna. Här kan du fortsätta med vinägretten. Mät upp olja, vinäger senap och honung och vispa det slätt. Smaksätt med finhackad vitlök samt salt och peppar. Ställ åt sidan.

Lägg den avsvalnade pastan i en skål och fyll på med rödlök i tunna skivor, gurka och tomat i mindre bitar och tonfiskburken inkl olja. Blanda runt och toppa med oliver.

Vid servering, skär upp äggen och lägg dem högst upp.

Salladen var ganska oljig då tonfisken kom i olja, så kanske måste man smaksätta vinägretten mera för att den ska göra någon skillnad? Måste nog smaka en sallad Niçoise ute på restaurang någon dag, så jag får se hur den smakar.

Visste du det här om pastasallad Niçoise?

Salladen uppfanns, inte helt oväntat, i franska Nice. Från början så var salladen bara tomater, ägg, oliver och ansjovis och sen lite olivolja på toppen men det är också en väldigt omdiskuterad sallad. Vad ska finnas i den egentligen? Vissa fyller på med paprika, kronärtskocka och lök men vissa fyller också på med kokta bönor eller kokt potatis. Och jag valde att fylla på med pasta. Avslutningsvis är det svårt att säga exakt vad som ska vara i salladen, utan man gör ganska mycket som man vill.

Källa: Wikipedia

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar