Klassiska scones

-

Här kommer en snabbfixad frukost, som går lika bra att servera till eftermiddagsfika/mellanmål till hungriga barn. Jag pratar om klassiska scones, som man slänger ihop väldigt snabbt. Säg att du plockar ut en varm plåt efter en halvtimme och att de sedan får svalna några minuter, medan du ställer fram pålägg och någon dryck.

Scones är också klassiska ifall du vill bjuda på Afternoon Tea, att börja med en ”smörgås” innan man också får lite gofika. Gör så här för tre sconeskakor, som lämpligt delas i fyra/kaka. 12 st sconesbitar alltså:

7 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1,5 msk bakpulver
1 tsk salt
100 g smör
4 dl mjölk eller filmjölk

Ifall du har tid, ta fram smöret en stund innan så det hinner bli lite mjukt. Ifall du inte har tid, så går det bra ändå, men då får du vara lite mera noggrann när du rör ihop degen.

Sätt ugnen på 225 grader och ta fram en plåt. Lägg på ett bakplåtspapper. Blanda ner vetemjöl, bakpulver och salt i smöret och blanda runt. Ta en gaffel och försök blanda in smöret i torrvarorna. När du känner dig klar så häller du ner filmjölken och rör runt.

Dela degen i tre och ta varje degbit till plåten. Tryck ut degen till runda kakor, ca 1 cm höjd. Tryck lite slarvigt med en kniv, så varje kaka delas i fyra. In i ugnen och grädda ca 15 min. Ta ut kakorna och bryt isär där du tidigare skurit, och lägg upp på ett snyggt fat.

När det är dags för servering, gärna medan de fortfarande är ljumma, dela sconesbitarna på hälften och ta valfritt pålägg. Idag hade jag smör, ost, snackpaprika samt avokado och citronpeppar. Mums mums!

Klassiska scones

Visste du det här om klassiska scones?

Scones är ett bakverk, ett slags små bullar, i standardutformning bakat på mjöl, smör eller margarin, bakpulver, salt och mjölk eller filmjölk. Scones är ett bakverk från Storbritannien, med ursprung från Skottland. Scones kan även bakas på havre och kan smaksättas med russin, bär, dadlar, små chokladbitar, kanel och vallmofrön, och till och med ost.

Färdigbakade scones äts ofta med marmelad, honung, lemon curd, sylt, clotted cream alt. vispad grädde, smält smör eller färskost samt en kopp te.

I Sverige kan scones bakas som en rund platta som naggas med en gaffel och skärs helt igenom i fyra kvartar. När brödet är färdigbakat bryter man den i fyra delar och delar dessa i två halvor, ovansida och undersida.

I Skottland finns det scones gjorda på potatismjöl som äts till frukost, med korv.

Källa: Wikipedia

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar