5 tips på kylskåpstömning

-

Vi är många som går på semester och som ska åka bort under juli månad. Därför kommer dagens inlägg där jag tipsar om 5 tips på kylskåpstömning. För att slippa kasta mat och för att föda sig själv och sin familj utan att behöva handla (så mycket) de sista dagarna.

Ett av mina mest besökta inlägg är makaroner med ost, och det är en väldigt bra rätt för att rensa. Koka makaroner al dente, gör en ostsås med valfri ost (eller om du har flera ostkanter), och blanda. Lägg ner blandingen i en smord form. Blanda ner hackade valfria grönsaker som kanske sett sina bästa dagar och sätt in i ugnen. En annan variant är de här makaronerna. Också väldigt goda men kräver lite mera ingredienser.

Nästa rätt för att rensa men ändå äta bra mat, är helt vanliga tunnpannkakor. Jag gör alltid mina med lite vetekli i, för så gjorde min mamma, och jag tycker att det ger – förutom god smak och lite fibrer – en stabilare tunnpannkaka som är lättare att vända i stekpannan. Testa gärna och kommentera ifall ni tycker likadant. Mitt favoritpålägg är keso och sirap.

Något som de flesta av oss har ståendes i kylen sedan midsommar (eller sedan jul?) är sill i någon burk. Det är väldigt lång hållbarhet på sillburkarna, så även om datumet har gått ut, så öppna och lukta/smaka på en bit innan du gör något annat. Den enklaste typen av middag med sill, är att bara ta den på en tunnbrödsmörgås. Ta potatis om du har men annars funkar smör, sill och en klick gräddfil också bra!


Vår midsommarlunch i år, där vi åt bland annat färskpotatis och sill

Nästa tips är att göra en omelett. Vispa ihop ett ägg och en matsked grädde (funkar med mjölk eller vatten också) per person. Salt och peppar. Häll ner äggsmeten i en varm smord stekpanna och stek omeletten utan att röra. Ät den antingen som den är, eller lägg på valfri fyllning. Det kan vara räkor, skinka, korvskivor eller svamp. Servera gärna med en sallad och du har en bra måltid.

kylskåpstömning
Vår lunch på Trygstad Bakeri i Röros häromdagen, visst ser det gott ut? Min omelett är med räkor.

Mitt sista tips är en bra maträtt vilken dag i veckan som helst, och det går jättebra att äta gröt även till middag. Kanske inte varje dag, men någon gång ibland. Frukost funkar den till 365 dagar per år ifall man vill ha det. Jag äter havregrynsgröt till frukost då och då, men kan variera mig med blåbärsgröt (min absoluta favorit som barn) eller mannagrynsgröt.

Havregrynsgröten kan man variera med att skiva ner banan redan från start, så bananskivorna får koka med och bli mjuka. Russin är gott att ha i, och sen variera pålägget. Här nedan körde vi med både bananskivor, russin och toppade med hallonsylt. Annars gillar jag att ha lingonsylt alternativt jordnötssmör


Vår frukost de senaste dagarna, då vi varit på fjälltur. Snabbt fixad frukost på vårt nya Primuskök.


Blåbärsgröt under tillagning, där jag vispar ner lite honung

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelNorgetrip
Nästa artikelMakaroner med Västerbottensost

Kommentera