Makaroner med Västerbottensost

-

Ett av mina mest lästa recept här i bloggen är Makaroner och ost, ett inlägg jag skrev ihop mycket för att visa hur enkelt man kan laga god mat från grunden. Mac n’cheese är ett annat namn som vi känner igen från de flesta amerikanska TV-serier. Jag lagar det själv med jämna mellanrum, då vi alla behöver enkel och snabb mat då och då. Senast jag blev sugen, så gjorde jag istället makaroner med västerbottensost. Återigen en kylskåpstömning som fick krönas med kungen av hårdost – Västerbottensost.

4 dl kokta makaroner
25 g smör
0,25-0,5 dl vetemjöl
mjölk
2-3 dl riven Västerbottensost (valfri ost funkar)
salt och peppar
Ev. skinka eller köttfärs som är över

Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en ugnsform. Ta gärna gårdagens makaroner, så de redan är kokta och kalla, annars får du börja med att koka dina makaroner. Gör sedan en bechamelsås genom att smälta smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjöl så det tjocknar och att mjölet samtidigt löses upp i smöret.

Häll på lite mjölk åt gången och vispa vispa vispa. Såsen kommer att tjockna mellan varje gång du häller ner mjölk och här väljer du hur tjock du vill ha din sås. När du är nöjd med tjockleken på såsen så ställ den av plattan och häll ner din rivna ost samt smaksätt med salt och peppar. Vispa så osten smälter och blandar sig.

Lägg ner dina kokta makaroner i en smord ugnsfast form och häll över ostsåsen (alternativt om du häller ner makaronerna i ostsås-kastrullen och blandar runt innan du häller ner allt i din ugnsfasta form). Strö ev över ännu mera riven ost på toppen och sätt in i ugnen i ca 15 min, så ytan blir gräddad. Här är ett grundrecept klart och redo att serveras.

Jag valde som sagt att göra en kylskåpsrensning i samma veva och la även ner ca 1 dl överbliven hackad skinka. Jag hade också tänkt dela en överbliven mozzarellaost och blanda ner, men medan jag gick till affären för att köpa mera mjölk till bechamelsåsen, så kom min dotter hem från badhuset och mozzarellan var sedan borta… Livet som tonårsförälder.

Makaroner med Västerbottensost

Jag valde att servera mina makaroner med Västerbottensost tillsammans med en sallad och en fetaostsås. Gott gott!

Men det jag vill säga är att det går att blanda ner lite vad som helst i din makaroner med ost. Tänk andra grönsaker. Tänk annan ost – varför inte ädelost? Tänk gårdagens överblivna korvskivor. Tänk annan kryddning – varför inte ajvar relish? Det är bara att experimentera och ta vara på det du har hemma.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar