Klassisk köttfärslimpa

-

Dags för vardagsmat, nämligen klassisk köttfärslimpa. Min mamma lagade köttfärslimpa då och då och det var väl sådär gott (jag var väldigt kräsen när jag var liten). Sen bodde jag hemifrån något år och skulle laga all mat själv, då jag kom jag att tänka på köttfärslimpa. Jag inbillade mig att det var svårt, så det tog några månader till innan jag ens läste på och sen skred till verket.

Döm om min förvåning då jag insåg hur enkelt det är. Bara att blanda ihop, lägga ner i en ugnsform och grädda. Sen har du en god matlåda i flera dagar – perfekt! Jag kör enligt den klassiska boken Vår Kokbok, som kanske finns i de flesta hemmen? En receptskatt, där man enkelt kan slå upp många klassiska smaker och tillagningar.

ca 400 g blandfärs (det blir godare än ren köttfärs som är lite för torr)
4 msk osötat ströbröd eller 3/4 dl havregryn
1 msk potatismjöl
2 dl mjölk eller vatten
1 ägg
1 tsk oregano
1 1/2 tsk salt
1 1/2 kryddmått svartpeppar
ca 1 msk råriven gul lök eller ca 2 msk finhackad fräst lök
Ev. 1 paket bacon

Mät upp ströbröd/havregryn + potatismjöl i en bunke. Häll ner mjölk/vatten och rör om – låt stå åtminstone 10 min, så det hinner svälla. Under tiden hinner du riva din lök och ta med ner i smeten.

Fyll på med blandfärs och rör sönder blandfärsen. Rör inte för mycket bara, då köttfärs kan blir trådigt för mycket rörande. Krydda och blanda. Mät upp så det blir en limpa (jag gjorde dubbelsats och fick två limpor). Ifall du gillar bacon, så lägg ett lager högst upp. Förutom att det blir godare, så gör det också att limpan håller ihop bättre.

Köttfärslimpa

Sätt in i en 250 grader varm ugn, men sänk värmen till 175 när du sätter in köttfärslimpan. Stek i ugnen ca 60 min och ös gärna en gång i mitten. Ta ut formen och skär ett snitt för att se ifall den är gräddad igenom och låt den sedan vila en stund.

Köttfärslimpa

Skär upp och servera tillsammans med potatismos, lingonsylt och pressgurka.

Köttfärslimpa

Köttfärslimpa

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera