Smörstekt gnocchi med purjolök

-

Jag gillar verkligen gnocchi, då vi köper luncher utomlands. Ser jag att det finns gnocchi (eller risotto) så väljer jag gärna det. Det var länge sedan jag gjorde en egen sats med gnocchi, så därför var det dags häromdagen. Jag valde att göra smörstekt gnocchi med purjolök. En hittepåmiddag med de råvaror jag hade hemma och det blev väldigt bra.

En väldigt god middag som sagt, så den får bli mitt fredagsmiddagstips. Du behöver inte göra egen gnocchi, utan det finns färdigt i de flesta butiker. I så fall kan du börja läsa vid sista stycket, där jag gör min grönsaksröra. Det här satsen blev ca 3 vuxenportioner, så jag fick en lunchlåda att ta med dagen efter.

5 potatisar, ca 400g kokta och skalade
1 ägg
1,5 dl vetemjöl

1 purjolök
1 stor vitlöksklyfta
2 tomater
1 dl grädde
Salt och peppar
Riven parmesan

Börja med din gnocchi. Koka potatisen och ställ den så den får svalna. Det går alldeles utmärkt med gårdagens potatis, så en bra resträtt att ta till vid överbliven kokt potatis. Jag kokade min samma kväll, skalade den och ställde ut den i minusgrader. Då svalnade den ganska fort.

Ta fram en bunke och knäck ett ägg. Vispa ägget och pressa ner potatisen med en potatispress. Blanda så att ägget fördelas. Fyll på med lite mjöl i taget och jobba in i degen. Lägg ut på ett mjölat bord och forma långa rullar, ca 1 cm i diameter. Dela i 2 cm-bitar och pressa dessa bitar mot en gaffel, för att få ett klassiskt gnocchimönster. Det är den del som jag upplever som svårast, då jag inte får till det riktigt. Nåväl, det blir goda gnocchi även utan gaffelmärken. Lägg de färdiga gnocchibitarna på lite mjöl, annars fastnar de i underlaget och även mot varandra.

Smörstekt gnocchi med purjolök

Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten och lägg ner dina gnocchibitar. Jag brukar vispa vattnet en aning, så att vattnet rör på sig när jag släpper ner gnocchibitarna. Då undviker jag att de fastnar i botten. När gnocchibitarna flyter upp är de klara och du kan fiska upp dem med en hålslev eller liknande. Lägg dem åt sidan och gör din grönsakspanna.

Skiva en purjolök i mindre slantar samt hacka en vitlök. Värm en stekpanna och tillsätt smör. Fräs purjolök samt vitlök och lägg sedan ner hackad tomat. Låt puttra ihop till en grönsaksröra. Häll upp röran på en tallrik och tillsätt nyss smör i pannan. Smörstek gnocchin och rör stekpannan hela tiden, de fastnar lätt. När gnocchin har fått en yta, häll ner grönsaksblandningen och rör runt. Fyll på med grädde och låt koka ihop. Smaksätt med salt och peppar. Vid servering, så toppa gärna pannan med riven parmesan.

Smörstekt gnocchi med purjolök

Smörstekt gnocchi med purjolök

Smörstekt gnocchi med purjolök

Smörstekt gnocchi med purjolök

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar