Nyttigare ostkaka med keso

-

Något jag har velat göra länge men inte riktigt kommit mig för, är att baka en nyttigare ostkaka med keso. Jag gillar köpe-ostkaka, gärna tillsammans med hjortronsylt och vispad grädde, men då det finns så många exempel på att hemmagjort är väldigt mycket godare än köpe, så gjorde jag slag i saken då jag hade en burk keso över.

Keso är en produkt jag oftast har hemma, då det passar till så mycket. Jag har det väldigt gärna till pannkakor i alla dess former eller som efter-tränings-mat, men Daniel äter det gärna till frukost tillsammans med lite havregryn. Nu passar det också in som efterrätt. Perfekt!

2 ägg
0,5 dl socker
500 g keso
50 g mandel alt. flagad mandel
1 bittermandel
0,5 dl vetemjöl
2,5 dl mjölk, 3%
2 msk smör att smörja ostkakeformen med

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggen och sockret pösigt några minuter. Skålla, skala och hacka mandeln (jag fuskade och flagade min mandel med skal).

Blanda ner keso, mandel, mjöl och mjölk. Riv ner bittermandeln. Smörj sex portionsformar eller en större ugnsform ca 20 cm i diameter. Häll i ostkakesmeten.

Nyttigare ostkaka med keso

Baka ostkakan i ca 40 minuter. Ta ut ostkakan och låt den svalna något. Servera ostkakan ljummen med löst vispad grädde och sylt eller bär. Du kan använda ex. rårörda bär som hallon, vinbär, blåbär eller jordgubbar med lite socker och ha till ostkakan. Den norrländska varianten jag är uppväxt med är hjortronsylt, som jag fortfarande tycker är godast.

Nyttigare ostkaka med keso

Nyttigare ostkaka med keso

Ursäkta för en mindre aptitlig bild. Ni får bara tro mig på mitt ord, att ostkakan var väldigt god! Daniel har dessutom tagit med kameran ut på resa, så jag fick nöja mig med mobilens kamera.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelSpenatpaj med chèvre
Nästa artikelLöpning? Pest eller Kolera?

Kommentera