Gröt är också middag

-

Titeln på det här inlägget kom jag på då jag har en bok som heter Ett stekt ägg är också en middag – skriven av Siri Barje. Och så är det faktiskt. Gröt är också middag. Ibland. En väldigt bra middag på flera sätt. Det går snabbt att röra ihop, det är gott, det är enkelt och det är billigt. Det är rätt få maträtter som slår den kombinationen.

När jag växte upp, så var min mamma hemmafru och alltid hemma. Hon var inte bara hemma, utan hade alltid mat eller fika redo. Vi levde inte i något överdåd, jag tror nog att mamma och pappa fick slita vissa dagar, men mamma var nästan alltid i köket. Det är helt klart från min mamma jag har ärvt mitt matintresse, även om det blommade ut sent i mitt liv.

Till frukost så lagade mamma i princip alltid gröt eller havrevälling, så det är vad jag är uppväxt på. Oftast havregrynsgröt med hemmagjord sylt och ladugårdens mjölk (ja, vi hade egen bondgård), men lika ofta havrevälling och rostat bröd. Så gröt har alltid funnits i mitt liv.

Gröt är också middag

När jag kom hem igår, så hade vi nästan ingenting hemma och jag var supertrött. Jag och Daniel hade varit på resande fot i fem dagar, därav det ”tomma” köket, och första dagen på jobbet så hade vi en heldag konferens. Trött i mössan är bara smeknamnet och jag behövde mat.

Något som vi hade hemma och som dessutom höll på att gå ut i datum, var mjölk. Jag visste att vi hade mannagryn och russin hemma, så jag bestämde snabbt att gröt skulle bli dagens middag.

Gröt är också middag:

2,5 dl mjölk
salt
2 msk mannagryn
ev. 1 näve russin

Till servering:
Kanel
Mjölk

Börja med att mäta upp mjölk, russin och salt i en kastrull och sätt på värmen. Passa noga, då mjölk smyger sig upp då det börjar koka, och vips har det kokat över. När mjölken börjat koka, vispa ner mannagrynen och sänk värmen. Låt puttra i några minuter, tills gröten blivit tjockare.

Häll upp i en snygg tallrik (återigen – allt blir godare att äta ifall det serveras med snyggt porslin), strö över kanel och häll mjölk på sidan. Ät din middag.

Gröt är också middag
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelVykort från SAS Plus
Nästa artikelPatricks sour

Lämna ett svar