Verkö Slott – en pärla i Storsjön

-

Då vi fick besök i helgen, så ville jag visa dem några fina ställen i Jämtland. Vi började med att åka ut till Andersön för en grillmiddag på fredagskvällen. En otroligt härlig nationalreservatet som vi har väldigt nära oss som bor i Östersund. På lördagen sen, så ville jag visa dem Verkö Slott – en pärla i Storsjön.

Det går att ta sig till Verkö Slott på lite olika sätt, både sommar och vinter. Allt ifrån Supertornado, helikopter, fallskärmshopp och Isexpressen. Men den kanske mest klassiska turen är att ta båten Thomée från Östersunds hamn och komma ut till Verkön och Verkö Slott den vägen.

Verkö Slott
Verkö Slott
Ägaren till hela Sir Winston Group, Per-Åke Wahlund, står och berättar historia om både Verkön och båten Thomée innan avfärd.
Verkö Slott

Båten Thomée har bytt namn för två år sedan. Tidigare hette den S/S Thomée, vilket står för Steam Ship, eller ångfartyg på svenska. Sedan renoveringen för två år sedan heter båten istället M/S Thomée vilket helt enkelt betyder motorfartyg.

Vid renoveringen installerades nämligen dieselmotorer, vilka driver fartyget framåt. Motorerna som installerades var dock i framkant vad gäller förbrukning, då det bara går åt 12 L diesel under den 1 1/2 h långa båtfärden ut till Verkön och Verkö Slott.

Verkö Slott

Dags för lunch

Framme vid Verkö Slott så beställde vi in vår lunch direkt, för att hinna äta i lugn och ro. Det är bara 2 h i land på Verkön, så när vi ville hinna med ett besök i utkikstornet, så ville vi inte söla bort någon tid.

Verkö Slott
Mitt sällskap denna dag var min äldste bror Lennart längst till vänster, följt av dotter Sandra och fru Christine.
Verkö Slott
Saga var med på vår utflykt, så väl som Lennart son Nick och min Daniel.
Verkö Slott
Även Daniels släkt var med. Mamma Inga-lill till vänster, följt av Andreina (Bertils sambo), pappa Bertil och storebror Robert.
Verkö Slott
Min goda lunch för dagen, var en Ceasarsallad med kyckling och bacon. Riktigt god lunch i fin miljö med trevligt sällskap.

Efter vi ätit vår lunch, så fick vi som ville, gå upp till utkikstornet högst upp på Verkön. Det är alltid roligt med utsikt, och fastän jag varit på Verkön flera gånger, så har det aldrig blivit så att jag varit till utkikstornet.

Verkö Slott
Utsikten ut över Storsjön och bort mot Oviksfjällen.
Verkö Slott
På väg tillbaka mot Verkö Slott och också båtturen tillbaka in till Östersund.
Verkö Slott
Snart framme, då vi passerar under Vallsundsbron och har Östersunds hamn inom synhåll.

Lite fakta om båten M/S Thomée:

Båten byggdes 1875 på Motala varv och kom till Storsjön 1880. Där har den gått sedan dess. Den tidigare driftaren, Östersunds kommun, tog båten ur drift under några år, men nu ägs den istället var Sir Winston Group. Med de nya dieselmotorerna, så trafikerar den Storsjön varje dag under sommaren.
Källa: Wikipedia

Lite fakta om Verkön och Verkö Slott:

1893 köptes ön av överstelöjtnant Sigfried Henning Napoleon Behm som så småningom bosatte sig på ön och byggde upp Verkö Slott till sig och sin familj. Han rustade ön för att kunna bo där från 1905, så det fanns både djur och ett sågverk.

1914 införde Behm även elektricitet med hjälp av en vindkraftturbin som var fäst på utkikstornet. Elenergin lagrade han i 64 stora blyackumulatorer i slottets källare och var på så sätt väldigt tidig att dra in el i sitt hus.
Källa: Wikipedia

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelVarma mackor med tacofärs
Nästa artikelGodaste kladdkakan?

Kommentera