Restfest med filmjölksbröd

-

Jag har sett hashtagen Restfest på instagram, med syfte att göra en restfest en gång i veckan och på så sätt slippa kasta mat. Småslattar av veckans middagar, som i sig är för lite för att göra en egen middag av, men samlade tillsammans blir en restfest. Min restfest med filmjölksbröd var att jag passade på att göra av med lite rester från jul och i kylskåpet. Brödet är också väldigt gott att ha som buffébröd på en större restfest.

Filmjölksbrödet är ett enkelt bröd som du bara blandar ihop och häller i en form. Ingen jäsning, utan snabbt och enkelt, tack vare bikarbonat istället för jäst. I de flesta filmjölksbröd så är det solrosfrön i, men bikarbonat och solrosfrön skapar en reaktion. Reaktionen resulterar i att solrosfröna blir gröna – inte alls att missta som mögel alltså, utan det går utmärkt att äta brödet.

3 dl grovt rågmjöl
3½ dl grahamsmjöl
1½ dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 ½ dl pumpafrön
2 mosade bananer
1 dl aprikoser
1 dl mandel
1/2 dl honung
5 dl filmjölk

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka aprikoser och mandel och mosa bananerna. Blanda ihop mjölsorterna, bikarbonat, salt och pumpafrön. Häll ner aprikoser, mandel och bananmoset, honung och filmjölk och blanda runt alltsammans.

Lägg ett bakplåtspapper i två brödformar och häll ner smeten/degen i formarna. Toppa ev med pumpafrön och lite flingsalt och sätt in i ugnen. Ca 50 minuter i ugnen så är brödet klart. Håll lite koll så ytan inte bränns och känn med en sticka när brödet inte är kladdigt längre.

Restfest med filmjölksbröd
Restfest med filmjölksbröd
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera