Koka egen räkbuljong

-

Under alla helger så fick jag lite räkskal över och hade tid att koka egen räkbuljong. Så jag hittade ett recept inne hos Receptfavoriter och följde det. Jag har inte riktigt bestämt vad jag ska göra med räkbuljongen än, men den står redo i två mindre glasburkar i frysen. Perfekt att ha hemmagjord buljong redo.

300 gram räkor med skal eller 200 gram räkskal
6 dl vatten
1 msk olivolja
1/2 morot
1 liten bit palsternacka (jag tog ca 1 cm från tjockaste delen, så väldigt lite)
1/2 gul lök
1/2 vitlöksklyfta

Skala räkorna. Lägg de skalade räkorna i en skål och täck över samt sätt i kylen tills dess du ska använda dem. Lägg över skalen i en kastrull.

Skala och tärna morot, palsternacka samt lök och vitlök. Värm olivolja i en kastrull med tjock botten. Tillsätt och fräs runt morot, lök och räkskal i 3-4 minuter. Tillsätt vatten och koka med eller utan lock i 10 minuter.

Koka egen räkbuljong

Sila av skalen och ta vara på räkbuljongen som är klar att användas till sås, stuvning eller soppa med mera. Att koka egen räkbuljong är väldigt enkelt men det känns både lyxigt och helt rätt i tiden. Att ta vara på vår mat och göra det mesta en kan av det. Jag behöver nog inte tillägga att jag sorterade de kokade räkskalen som kompost – en självklarhet att källsortera, tycker jag.

Koka egen räkbuljong
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Pasta med kyckling och svamp

Drinken Lennart

Plåtmat med korv och fetaost

Populära kategorier

Föregående artikelRestfest med filmjölksbröd
Nästa artikelBrysselkålscarbonara

Kommentera