Idre Himmelfjäll, Sveriges nyaste skidanläggning

-

I början av december så fick jag möjligheten att vara med på invigningen av Idre Himmelfjäll, Sveriges nyaste skidanläggning. Otroligt stort att öppna en helt ny skidanläggning, det hände senast på 1980-talet.

Idre Himmelfjäll ligger granne med Idre Fjäll i norra Dalarna, men det är två helt olika skidanläggningar. Du kan dock väldigt enkelt köpa liftkort till båda systemen samtidigt. Vid invigningen så fanns sju öppna nedfarter i Idre Himmelfjäll men redan under denna vinter planeras att hinna öppna totalt 18 nedfarter. Framtidsplanen är att det ska finnas runt 50 nedfarter och 20 000 bäddar.

Idre Himmelfjäll
Staffan Derning håller sitt invigningstal och historien bakom anläggningen Idre Himmelfjäll

Upphovsmannen Staffan Derning har planerat och skissat på Idre Himmelfjäll ända sedan 1987 och det är mycket som måste falla på sin plats innan det går att öppna upp ett helt berg. Hela anläggningen vill smälta in i naturen, så många nedfarter vindlar sig fram i synk med naturen. Många influenser är även från samekulturen i och med Idre sameby.

Idre Himmelfjäll

Den kalla invigningscermonin hölls utomhus vid sexstolsliftens dalstation av representanter från Tomteland utanför Mora, och vi var många gäster. Allt från Frida Hansdotter (som fått en egen nedfart uppkallad efter sig – Fridabranten), Pernilla Wiberg mfl kända utförsåkare, bloggare och journalister samt skolungdomar runt om Idre. Många talare men också fina sånger som gjorde invigningen bra.

Pernilla Wiberg
Pernilla Wiberg bland invigningens gäster
Idre Himmelfjäll

Under kvällens middag så fortsatte talen och ett tal som gjorde intryck var just Idre sameby som överlämnade en stor renfäll till grundaren Staffan. En fin gest som visade på bra samarbete.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera