Julig marängsviss med saffransmaränger och pepparkakskolasås

Vår efterrätt på nyårsafton måste jag visa er, en riktigt god och julig marängsviss med saffransmaränger och pepparkakskolasås. Ni hör ju på namnet hur gott det var! Fastän julen är slut (eller varar den ända fram till påska?) så kan en äta goda efterrätter ändå, eller hur?

Perfekt också att det går att dela upp jobbet inför en middagsbjudning. Jag gjorde tex saffransmarängerna ett par dagar innan så de var redan klara. Även kolasåsen går att koka samma förmiddag och bara värma på innan servering. Receptet har jag hittat hos Matplatsen.

Vi börjar med saffransmarängerna:

2 äggvitor
1 dl socker
1 krm ättiksprit (24%)
0,5 g saffran

Sätt ugnen på 100 C vanlig ugnsvärme. Vispa äggvitorna till hårt skum (ni vet så en kan vända skålen upp och ner utan att smeten rinner ut). Tillsätt saffran och sedan sockret lite i taget och till sist ättikspriten. Detta gör marängerna blanka och fina och lätta att forma. Spritsa ut dem på en bakpappersklädd plåt och grädda nederst i ugnen i 45 min. Stäng av ugnen och låt dem stå och torka ytterligare 1 timme.

Saffransmaränger
Saffransmaränger

Pepparkakskolasåsen:

1/2 msk kakao
2 tsk pepparkakskrydda
2 msk socker
1 msk sirap
2 dl vispgrädde
1 msk smör
1 tsk vaniljsocker

Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull. Låt såsen koka på medelvärme under omrörning tills den tjocknar. Smaka ev av med mer pepparkakskrydda. Tillsätt vaniljsockret.

Vid servering:

Varva sedan en god glass, skivade bananer och maränger i snygga glas och ringla över kolasåsen.

Julig marängsviss med saffransmaränger och pepparkakskolasås
Julig marängsviss med saffransmaränger och pepparkakskolasås
Julig marängsviss med saffransmaränger och pepparkakskolasås

Kommentera