Paj alltså, det är så gott! Och en så himla bra resträtt dessutom, då du kan lägga ner typ vad som helst, blanda med en äggstanning och en god ost – allt blir gott! Här kommer en broccolipaj med brieost som blev till bara för att broccolin började blir lite gul i topparna.
Min vanliga pajdeg:
100g mjukt smör
1½ dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl
Ställ fram smöret i mindre bitar i rumstemperatur, åtminstone 30 min är bra. Blanda sedan smöret med både vete och grahamsmjöl så det blir en deg. Tryck ut degen i en ugnsform och förgrädda i tio minuter, 200 grader. Ta ut formen och lägg i fyllningen.
Fyllning:
1 broccoli, både buketter och stam
Svartpeppar
Italiensk salladskrydda
2 ägg
1 1/2 dl grädde
Brieost
Vanlig riven ost
Börja med broccolin. Skölj den och dela i mindre bitar. Jag brukar även ta med stammen, men var noga att dela den i mycket mindre bitar, då de kräver längre gräddning än vanliga buketter. Lägg alla broccolibitar i ditt förgräddade pajskal.
Skiva din brieost och lägg ut som en sol och krydda pajen med svartpeppar och italiensk salladskrydda. Vispa ihop ägg och grädde och häll över i ett jämnt lager. Toppa med vanlig riven ost och sätt in i ugnen ca 25-30 min.
Under tiden hinner du hacka ihop en god sallad och duka bordet fint. Servera din broccolipaj med brieost tillsammans med en klick creme fraiche och några fräscha grönsaker. Också gott att äta tillsammans med rostbiff eller dyl. Att pajen är huvudmålet och att köttet är ett tillbehör.