Äppelkaka med toscatopping

-

Väldigt ofta så baserar jag min matlagning och bakning på vad jag har hemma och som också behöver göras något med, allt för att jag ska slippa kasta mat. I helgen så hade jag tre äpplen som ingen ville äta upp, så jag började baka istället. Hittade detta recept på en äppelkaka med toscatopping inne på Mitt kök och blev inspirerad.

Äppelkaka med toscatopping

Äppelkakan

100 g smör
2 ägg
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1/2 dl vispgrädde

3 mindre äpplen eller 2 stora
1-2 tsk strösocker
1-2 tsk malen kanel

Toscaglasyren

125 g smör
1 1/4 dl strösocker
2 1/2 msk vetemjöl
2 1/2 msk vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
100 g flagad mandel

Äppelkakan: Sätt ugnen på 175 grader. Klä botten av en form med löstagbar kant med bakplåtspapper. Smörj inte kanterna. Smält smöret, ställ åt sidan. Mät upp och vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt.

Mät upp och blanda mjöl, bakpulver och salt. Sikta och vispa ner mjölblandningen i smeten. Tillsätt samtidigt grädde och smör lite i taget. Häll smeten i formen.

Skala äpplena och kärna ur dem. Skär i ganska tunna skivor och blanda med socker och kanel. Fördela skivorna på smeten och tryck ner dem lite. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter tills ytan har fått lite färg och precis stannat.

Äppelkaka med toscatopping

Toscaglasyren: Blanda alla ingredienser utom mandeln i en kastrull och smält ihop. Rör då och då. Låt koka någon minut och dra sedan kastrullen från plattan. Rör ner mandeln.

Bred glasyren på kakan när den kommit ur ugnen. Sätt tillbaka den i ugnen och grädda ytterligare 10-15 minuter tills glasyren blivit gyllenbrun. Låt svalna lite och lossa kakan genom att skära med en liten kniv längs insidan på formens kant.

Servera tillsammans med onödigt mycket vaniljsås, och faktum är – att den godaste vaniljsåsen gör du själv. Här är mitt bästa recept.

Äppelkaka med toscatopping
Äppelkaka med toscatopping
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelUgnsbakad falukorv med fetaost
Nästa artikelBurgardagen temadag

Lämna ett svar