Hemmagjord vaniljsås

-

Hemmagjord vaniljsås är ett enkelt sätt att dra in många pluspoäng hos dig själv och hos dina gäster (svärmor?). Jag gjorde en laddning förra året, men har varit sugen att prova en annan variant. En lite tunnare variant. I Göteborg blev det av, för jag ville väldigt gärna ha en hemmagjord vaniljsås till min körsbärspaj. Jag hade ett recept liggandes redo, jag minns inte vart jag hittat det, men jag körde på det ändå. Jag valde att använda 2 äggulor, då jag hade lite för lite potatismjöl.

1-2 gulor
1 msk socker
1 msk potatismjöl
4 dl mjölk och eventuellt grädde
2 tsk vaniljsocker

Blanda allt (jag gjorde slut på den grädde jag hade, så för mig blev det 1 dl grädde och 3 dl mjölk den här gången) utom vaniljsockret i en kastrull och sätt den på ganska låg värme. Sjud såsen samtidigt som du vispar, tills såsen tjocknat. Det är viktigt att vispa hela tiden så att såsen inte kommer i kokning, för då stelnar ägget och såsen skär sig.

Ställ kastrullen åt sidan och vispa då och då tills såsen svalnat och tillsätt sedan vaniljsocker.

En riktigt god vaniljsås och jag kommer garanterat att göra det fler gånger. Enkelt och att jag vet vad som är i min vaniljsås. Det tar lite längre tid, men det gör mig ingenting.

En körsbärspaj serverad med hemmagjord vaniljsås

Hemmagjord vaniljsås

Jag tilltalas väldigt mycket av att veta vad som är i olika maträtter och lagar hellre mat från grunden än att jag köper färdiglagat. Det klart att jag gör undantag, tex så köpte jag färdig pesto förra veckan men om jag är hemma så försöker jag laga själv så långt det känns rimligt.

Jag blev också otroligt inspirerad av min kompis Johanna, då jag av en händelse vände på porslinet och såg hennes signatur. Otroligt roligt att bo i någons lägenhet och få äta ur porslin som hon har gjort helt själv! Kanske måste jag fundera på att gå en drejarkurs? Hmm.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel5 tips till hälsa
Nästa artikelSemesterlax med pesto och fetaost

Kommentera