5 tips till hälsa

-

Ibland finns tiden att sitta och skrolla runt bland olika webbsidor. Att följa en länk som leder till en annan länk och till slut vet man knappt var man började. Jag gjorde det i helgen och hittade några tips. Här vill jag istället sammanfatta mina 5 tips till hälsa. 5 tips som jag verkligen tror på! 5 tips till hälsa som är enkla att ha i bakhuvudet och som förhoppningsvis gör ditt liv lite bättre. Hälsa tillsammans med andra människor men som också ger en boost till dig själv. Om du är överens med dig själv och lever som du vill leva, så mår du också bättre som person och medmänniska.

Jag har inte klippt texten någonstans ifrån, utan det här är helt mina egna ord och formuleringar. Ta dig gärna en stund och läs mina tips. Grunna på hur du gör och vad du mår bra av. Vi bör alla vara oss själva närmast och själva säkerställa att vi mår bra. Och om du själv mår bra, så är det väldigt mycket lättare att ställa upp för någon annan.

Här nedan kommer mina 5 tips till hälsa:

Umgås!

Umgås med nära och kära. Lägg ifrån dig telefonen/stäng av TV:n och ge din partner eller dina barn din fulla uppmärksamhet en stund varje dag. Alla mår bra av att bli sedda, så ge någon annan hälsa genom att helt enkelt se/uppmärksamma dem och förhoppningsvis får du samma uppmärksamhet tillbaka. Det kommer inte att ta lång tid förrän du märker skillnad i er relation. Här är några tips som jag tycker funkar bra:

 • Spela brädspel.
 • Baka eller laga mat tillsammans.
 • Gå ut på en promenad.
 • Sätt er i ett flygplan med flightmode och utan TV i stolsryggarna.
 • Åk iväg på en kryssning där de inte har wifi.
 • Träna tillsammans.
 • Tänd ett ljus och drick en kopp te tillsammans.
 • Sätt er i ett badkar tillsammans.


Spela golf tillsammans, en aktivitet som både ger samspel och motion – där telefoner inte är ok.

Prata!

Prata med varandra. Var inte rädd för att säga vad du tycker och känner, men var inte heller rädd för att lyssna. Jag tror att varje relation mår bättre av klarspråk istället för att den andra ska gissa sig till vad som sägs mellan raderna. Sen ska man såklart välja sina ord men det går alldeles utmärkt att uttrycka kritik på ett bra sätt, så mottagaren inte tar illa upp. Var noga att berätta din upplevelse, inte vara budbärare åt någon annan.

Som mottagare så är det lika viktigt att lyssna in vad den andra säger, låt det smälta in någon dag och svara sen. Istället för att gå i försvar direkt och skälla tillbaka. Det finns ju en anledning till att den första sa som den sa, och det ska också tas i anspråk.

På samma sätt är orden Tack! eller Förlåt! helt magiska ord som kan bygga upp väldigt många rivna broar. Släpp stoltheten och berätta vad du behöver för att må bra!


En kväll i mitten av maj hemma i Jämtland, närmare bestämt Andersön naturreservat.

Beröring!

Jag är helt övertygad om att vi alla behöver beröring. Det behöver inte bara vara sexuell beröring, utan kan lika gärna vara en strykning på kinden, en klapp på axeln eller en high five när något gått bra.

Min sambo älskar beröring, så det går inte en dag utan att jag stryker honom på ryggen eller lika ofta drar honom lätt i örsnibben (jag vet, det låter märkligt, men han tycker att det är superskönt!). Massera ömma axlar, håll handen i TV-soffan, kramas och pussas – ju oftare desto bättre.

5 tips till hälsa
Stanna upp ibland och sug in allt det vackra runt omkring dig. Det behöver inte vara blommor utan vad som helst som du uppskattar.

Daglig motion!

Olika forskningsinstitut pratar om att så lite som 30 minuters motion per dag (i minst 10 minuters intervaller) gör skillnad. Cykla till jobbet, ta en rask promenad på lunchen, ta trapporna istället för hissen, gå ut till lekparken med barnen och gunga du också!

Vinsten? Människor som dagligen rör på sig minskar drastiskt risken för att drabbas av hjärt/kärlsjukdomar, dagens vanligaste dödsorsak i Sverige. Här är en intressant artikel från Karolinska Institutet på oss svenskar idag.

Är du en soffpotatis eller en motionär?


Mitt senaste Göteborgsvarv, vilket är en bra motivationsfaktor för att jag ska komma ut och träna med jämna mellanrum.

Uppfyll dina drömmar!

Uppfyll dina drömmar. För det första måste du erkänna för dig själv vad dina drömmar är. Ta dig en funderare och klura på vad du vill få ut av livet och skriv sedan ner dem någonstans, så de finns på pränt. Behåll drömmarna för dig själv eller berätta för dina närmaste. Det gör du som du vill, fast jag tänker att dina närmaste behöver få veta ifall dina drömmar kommer att påverka dem.

Enligt boken “The Top Five Regrets of the Dying – A Life Transformed by the Dearly Departing” av Bronnie Ware, (en svensk sammanfattning här) så ångrar vi saker när vi ligger på vår dödsbädd. En del har jag tagit upp i punkterna ovan men jag vill också att du ska fundera över dina drömmar och försöka uppfylla dem i tid.

 • Kanske vill du lära dig spela något instrument?
 • Lära dig dansa?
 • Lära dig ett nytt språk?
 • Flytta utomlands?
 • Flytta från stan ut på landsbygden?
 • Bli konstnär?
 • Bli politiker och ge dig själv större chanser att kunna påverka?

Det behöver inte vara stora drömmar för att vara drömmar, det kan lika gärna vara något litet. Vad du än har för drömmar, skriv ner dem och försök också att ta små små steg för att till slut kunna uppfylla dem. Jag tror att en person som sakta men säkert jobbar för sina drömmar är en mera välmående person.


En vy strax söder om Split där vi var på semester sommaren 2017, apropå att flytta utomlands.

Här var mina 5 tips till hälsa. Stämmer de överens med dina tankar kring hälsa och välmående? Fick du några reflektioner när du läste, så är jag jättenyfiken att höra om dem. Kommentera inlägget eller ifall du vill vara mer anonym så kan du skriva till min mail: maria@mariasmat.nu

En välmåendekram från mig till dig!

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelKörsbärspaj
Nästa artikelHemmagjord vaniljsås

Kommentera