LadängenEverest, sommarens träningsutmaning

-

I år har jag inte skrivit någon Bucketlist över saker jag vill göra, det har jag gjort inför tidigare somrar. Det har bara inte blivit av, då Corona-läget i Sverige har hållit oss i ett järngrepp. Jag har inte varit sjuk, men det har inte heller gått att planera så mycket. På hemmaplan har träning stått i fokus, allra helst löpning, då jag sprungit RunStreak sedan första maj.

RunStreak
Då jag bestämde mig för en RunStreak under maj månad, bilden tagen i slutet av april.

BräntEverest – En utmaning i Umeå

I maj berättade min bror om en utmaning som han skulle vara med på, som går på Bräntberget i Umeå. Att under sommarens fyra månader (jun-sept) bestiga Bräntberget lika många gånger (antal höjdmeter) som det krävs för att ta sig från Lukla Airport upp till Mount Everest topp. Utmaningen kallas BräntEverest.

Bräntberget har en fallhöjd på 48 m, så det krävs 124 vändor upp på toppen för att bränna de 5988 höjdmeter som det är från Lukla Airport. Min bror hade dessutom räknat på antalet vändor upp för att klättra från havsnivå upp till toppen. För det krävs det 184 vändor upp på Bräntberget.

LadängenEverest

LadängenEverest – En utmaning på Frösön

Jag och Daniel blev intresserade av utmaningen och Daniel började räkna på antal höjdmeter i vår skidbacke Ladängen på Frösön, och därmed göra en LadängenEverest istället. Då Ladängen har en fallhöjd på 78 m, så blir uträkningen så här:

StartplatsStarthöjdHöjdmeterAntal vändor
Havsnivå08848114
Lukla Airport2860598877
Basecamp (Nepal)5364348445

Både jag och Daniel siktar på att ta hela från havsnivå och alltså göra 114 vändor uppför Ladängen under sommarens fyra månader. Det är 122 dagar under dessa månader, så jag har översatt det till att göra en vända/dag. Häromdagen var det den 18:e juni och jag hade skrapat ihop 17 vändor, så det fick avgöra och LadängenEverest fick bli dagens löppass. Inte så att jag tänkte cykla till Ladängen och göra en vända varje dag, utan när jag väl åker dit gör jag 4-5-6 stycken och får sen vila lika många dagar.

LadängenEverest
Vackra, vackra Jämtland i en panorama från Ladänge-toppen

RunStreaken gick så bra under maj månad, så vi var flera stycken som bestämde sig för att fortsätta även juni månad. För att göra RunStreak:ens mile (dvs 1,6km) så måste jag köra två vändor uppför Ladängen. Två utmaningar i kombination alltså.

LadängenEverest
Starten är vid asfaltsvägen ovanför mitt huvud, sedan 78 höjdmeter upp till toppen
LadängenEverest

Någon som är sugen att haka på dessa utmaningar? Det är fullt görbart på många ställen i Sverige, bara att omsätta sin backe till antal vändor upp för att göra lika många höjdmeter.

Kommentera gärna ifall ni gillar personliga inlägg och/eller träningsinlägg här på min blogg. Kommentera också ifall du blir peppad utav utmaningen och att du vill omsätta den till din egen ort och backe.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

2 KOMMENTARER

Lämna ett svar