Creme Brulee med citron och lavendel

-

Creme Brulee eller Crème brûlée som det egentligen heter. Oavsett stavning så måste jag få tipsa om vår midsommarefterrätt. En Creme Brulee med citron och lavendel och med hård knackig topp högst upp.

Såå god och såå lagom mycket efterrätt! Ibland kan efterrätter blir lite för mycket, tycker jag. Att jag äter upp hela efterrätten för att den är god, men att jag egentligen är mätt men vill vara väluppfostrad. Den här blev precis lagom, så alla fyra skrapade sina fat men var också nöjda när den var slut.

Receptet hittade jag i senaste Coop-tidningen MerSmak som damp ner i brevlådan ett par dagar innan midsommar. Creme Brulee har funnits på min att-göra-lista då jag oftast tycker att det är en väldigt god efterrätt, men jag har inte kommit mig för. Den kan vara mindre bra på restauranger också, då den ofta är förberedd och står i kylen. Vid servering så tas den fram ur kylen och toppen bränns av – men fyllningen är fortfarande kall. Inte bra! Den här var fortfarande lite ljummen och smakade magiskt gott!

1/2 vaniljstång (jag tog 1 tsk vaniljsocker istället)
2 1/2 dl grädde
1/2 dl mjölk
3/4 strösocker
2 lavendelkvistar
1 citron, skalet
3 äggulor
Råströsocker (fast det funkar med vanligt strösocker också)

Häll ner grädde, mjölk, socker, vaniljsocker och lavendelkvistar. Låt koka upp och rör om under tiden. Dra kastrullen från sidan och riv ner citronskalet (endast det gula). Låt stå och dra en timme i rumstemperatur eller över natten i kastrullen.

Creme Brulee med citron och lavendel

Sätt ugnen på 150 grader. Knäck äggen och dela i vitor och gulor. Rör ihop gulorna i en bunke. Koka upp grädden till 80 grader igen, dra bort från värmen och häll i äggulorna. Rör till en jämn smet och sila ner smeten i ugnståliga portionsformar (breda, låga formar).

Creme Brulee med citron och lavendel

Ställ formarna i en långpanna eller annan form med kant. Häll kokande vatten runt om formarna (halvvägs upp till formarnas kant), och ställ in hela formen mitt i ugnen. Grädda ca 45 min tills smeten stannat i mitten (öppna luckan och skaka lite på den stora formen). Ta ut och låt svalna. Här kan de också ställas in i kylen och vänta tills det är dags att servera. Perfekt efterrätt att förbereda på fm tex, för att servera till kvällens middag.

Creme Brulee med citron och lavendel

Vid servering:

Vid servering av din Creme Brulee med citron och lavendel så ställ formarna på eldsäkert underlag. Strö över socker i ett jämnt lager och bränn med brännare till en krispig yta. Det går även att bränna av formarna i ugnen, men inget jag har provat.

Creme Brulee med citron och lavendel

Min familj gav efterrätten tummen upp, och att jag väldigt gärna fick servera den fler gånger. Riktigt bra betyg alltså, från två tonåringar.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera