Min egen kompost

-

Jag känner att jag brinner mer och mer för vår miljö och vår planet. Att äta mer och mer vegetariskt skriver jag om då och då, men också om att ta vara på rester och att inte kasta mat. En annan sak som jag fastnat för under året, är att ta vara på ännu lite mera från mitt hushåll. Under våren började jag nämligen så smått med min egen kompost.

Bakgrunden var att jag jobbade hemma pga Corona, och snart insåg hur otroligt mycket kaffesump som jag kastade i husets kompostsortering varje vecka. Jag tänkte vidare och tänker att kaffesumpen borde kunna bli kompost i vår egen trädgård istället. Så mitt i vintern så tog jag fram en stor kruka och ställde utomhus. Sen häller jag dagens kaffesump i en liten yoghurt-hink inomhus och går ut och tömmer den 2-3 gånger i veckan.

Min egen kompost

Under våren och sommaren har jag funderat ännu mera på min egen kompost. Jag hällde över den lilla ”stora krukan” i en större balja och hällde även i jord från trädgården. Blandade runt och komposteringen kunde börja. Jag har fortsatt sortera kaffesump, men jag sorterar även äggskal och lökrester. Det jag vill undvika, är att komposten lockar till sig rådjur eller liknande in i vår trädgård. Men kaffesump, äggskal och lökrester borde de inte vara intresserade av.

Min egen kompost

Det blir en hel del faktiskt, och jag kan inte låta bli att känna mig duktig. Att med min egen kompost minska mängden sopor från vårt hus samtidigt som jag får bra kompostjord känns bra i magen. Jag har försökt engagera mina grannar i mitt projekt, men än så länge är det ingen som har fastnat för min idé. Det hade varit roligt att göra det till ett större projekt, men men.

Hur tänker ni? Är jag helt ute och cyklar och anstränger mig alldeles för mycket för ett för litet resultat? Ja kanske – men så länge det känns bra i magen så kommer jag att fortsätta.

Min egen kompost

Igår tömde jag min tunna och spred ut min kompostjord på gräsmattan. Det är inte så mycket men det är iaf lite grann och roligt som projekt.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

2 KOMMENTARER

  1. Jag tänker också att de få grammen som kaffesumpen innebär också sparar lite plats och vikt i komposttunnan som körs till Sundsvall varje vecka. Istället får vi ju material som kan användas hemma i trädgården. Lite som att man kan lägga gräsklippargräs på potatislandet, som vi gjorde när jag var barn. Så ja. En bra idé till inte jättestor ansträngning. Om inte annat värt att testa och kanske vidareutvecklas idén på sikt?

    • Jag tänker likadant. En väldigt liten insats som bidrar till vår miljö på tre sätt. Mindre mängd sopor – mindre utsläpp till Sundsvall – gratis kompostjord till vår trädgård. Bara fördelar och jag kommer att fortsätta sortera.

Kommentera