Baka tre bröd av en deg

-

Jag fick världens bästa beröm idag! Alva satt och åt frukost med mig i köket och berättade om veckans hemkunskapslektion då de skulle göra soppa samt att de räknat på hur billigt hembakt bröd blir. Hon säger sedan:

Mamma, jag är så glad att jag har fått vara med dig i köket och att du lärt mig. Jag känner mig väldigt bekväm i köket och vet vad jag ska göra.

Går det att få ett bättre beröm som bak- och matlagningsintresserad mamma? Av sin svårflörtade tonåring dessutom. Yippie!

Jag blev inspirerad av Alvas berättelse och bestämde mig för att baka bröd. Jag hittade Lindas bakskola och hur jag kunde baka tre bröd av en deg. Alltid intressant att göra lite mer när en ändå håller på.

1 limpa
7 frallor
1 form fröbröd

50 g jäst, torr eller färsk
10 dl vatten, fingervarmt
1 msk salt
1/2 dl rapsolja
24–25 dl vetemjöl eller rågsikt

Fröbröd garnering
1 dl blandade frön (jag tog också 2 torkade fikon i mindre bitar, så 1/2 dl frön och 1/2 fikon) + 1/2 dl frön till garnering

Gör så här för att baka tre bröd av en deg:

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och sätt igång bakmaskinen på låg hastighet. Tillsätt salt, rapsolja och mjöl, lite i taget mot slutet. Kör bakmaskinen på medelhastighet i ca 5 minuter så glutentrådarna i degen blir starka. Stäng av bakmaskinen, ta bort degskrapan och degrullen. Strö lite mjöl över degen och sätt på jäslocket eller bred ut en ren handduk över. Låt degen jäsa i ca 40 min.

Baka tre bröd av en deg

Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i tre lika stora bitar och lägg två av dem åt sidan. Sätt ugnen på 250 grader. 

Frallor: Dela en degbit i 7 bitar. Rulla dem till bollar. Lägg dem i en pajform, klädd med bakplåtspapper och strö över lite mjöl. Låt dem jäsa i ca 30 min. 

Fröbröd: Knåda in 1 dl blandade frön i en av de tre degbitarna. Platta ut degen i en form, 25 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper. Pensla degen med uppvispat ägg eller vatten. Strö över blandade frön. Dela degen i åtta bitar med en degskrapa. Låt brödet jäsa i ca 30 min. 

Limpa: Forma sista degbiten till en limpa och lägg dem i en limpform klädd med bakplåtspapper. Pensla degen med uppvispat ägg eller vatten och strö över vallmofrön. Låt den jäsa i ca 30 min. Sänk värmen till 180 grader när limpan gräddas. 

Gräddning frallor: Grädda frallorna mitt i ugnen i 12–13 min i 250 grader.

Baka tre bröd av en deg

Gräddning fröbröd: grädda brödet mitt i ugnen i ca 14 min i 250 grader.

Baka tre bröd av en deg

Till sist, Gräddning limpa: Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 35 min i 180 grader. 

Baka tre bröd av en deg
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelPisco Sour som fredagsdrink
Nästa artikelMin egen kompost

Kommentera