Bullar i en form

-

Har ni ledsnat på bullar senaste veckan? Från förra veckans temadag med kanelbullar? Jag hinner tänka att en inte ledsnar på goda bullar, utan det fungerar alltid som en god fika. Senast jag bakade bullar provade jag även att baka bullar i en form.

Min tanke var att de skulle jäsa upp och ta upp hela formen, men jag var lite snål med antalet snurror, så det blev inte riktigt så som jag ville. Men skam den som ger sig, jag kommer att prova igen.

Jag tog helt enkelt mitt vanliga bullrecept (fast med varianten brynt smör i degen), gjorde vanliga snurror och la dem i en form. Receptet nedan räcker till två runda springformar:

Baka bullar i en form

50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 dl socker eller vit sirap
150 g brynt smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
2 tsk kardemumma, jag mortlar alltid hela kärnor för att få mera smak
200 g rågsikt
600 g vetemjöl (eller så struntar du i rågsikt och tar 800 g vetemjöl)

Fyllning:
200 g smör
1 dl socker
2 msk kanel

Smula ner jästen i en bunke och ta i 1 dl socker. Sätt igång matberedaren och låt jäst och socker blanda sig och bli en flytande massa. Mät upp smöret i en kastrull, värm till smöret smält, börjat och även slutat bubbla, då har du fått ett brynt smör. Häll i 5 dl mjölk och känn efter så degvätskan är 37 grader. Är det för varmt så ställ kastrullen i en annan kastrull med kallt vatten och kyl degvätskan till 37 grader. Det får inte vara för varmt, för då förstörs jästen. Är degvätskan för kall, ställ den på spisen en kort stund till.

Häll på degvätskan över jästen och blanda ner (mortlad) kardemumma och salt. Mät upp 200 g rågsikt och 600 g vetemjöl (eller 800 g vetemjöl) och tänk att det ska räcka. Spara lite till utbakningen. Det sämsta man kan göra med bullar är att ha för mycket mjöl och dessa 800 g räcker varje gång jag bakar bullar – tro mig.
Blanda ner lite mjöl i taget och låt maskinen göra jobbet i 10 min. Strö över lite mjöl och lägg på en handduk. Låt jäsa minst 30 min, det gör inget om det blir längre, men håll koll så inte degen jäser över kanten.

Under tiden gör du fyllningen. Låt smöret bli rumsvarmt och blanda ihop med socker och kanel.

Kanelbullar med brynt smör

Lägg bullarna i en form för att jäsa

När degen jäst klart, så baka ut degen på en diskbänk/bänkskiva/bakbord och ha lite mjöl på sidan. Dela degen i 3 eller 4 bitar och jobba med en del i taget. Kavla ut bulldegen till en platta och bre ut smörfyllningen ovanpå. Rulla ihop bulldegen och skär tvärsöver i mindre bitar. Lägg dina bullar i en form och låt jäsa igen, denna gång i 40 min.

Strax innan dessa 40 min har gått, sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och ha lite pärlsocker på toppen. Sätt in i ugnen i ca 10 min, men håll koll, det går rätt fort på slutet.

Ta ut formen och låt svalna. När det sedan är dags för fika, så gör en glasyr och stryk ovanpå bullarna, så var min tanke att en skulle behöva skära tårtbitar med bullar.

Bullar i en form
Min uppsättning räckte inte ända ut i kanterna, så nästa gång kommer jag att lägga i fler snurror i samma form innan jäsning och gräddning.
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelHej igen Skåne
Nästa artikelCurrykyckling med grillad kyckling

Kommentera