Saffransmums

-

Kärleksmums är en av mina favoritkakor ändå. Det blir inte så ofta som jag bakar den, då den är lite omständlig, men ifall jag blir bjuden så tackar jag aldrig nej. En variant så här i adventstider är att baka en saffransmums. Där kakan bakas med saffran, men att den kladdiga (och urgoda) toppingen är kvar. Denna gång följde jag ett recept från Allt om mat och duktiga Frida.

Jag gjorde min kaka i min ugnsform som är 25*30 cm och då kändes det mycket med så mycket glasyr som Frida använt. Här nedan har jag alltså bara 2/3 av hennes mängd, men jag tycker att det blev lagom.

Saffransmums, 25-30 bitar:

Ingredienser kaka:
200 g smör
1 g saffran
4 ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
0.5 msk vaniljsocker
2.5 tsk bakpulver
2 dl mjölk

Ingredienser glasyr:
100 g smör
4,5-5 dl florsocker
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
0,4-0,5 dl kaffe (häll inte i allt på en gång, utan lite i taget tills du får den konsistens du vill ha)

Garnering:
ca 2 dl riven kokos

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°c och klä en ugnsform med höga kanter (25×30 cm) med bakplåtspapper.
Smält smöret, dra kastrullen åt sidan och rör ner saffran. Vispa ägg och strösocker på hög hastighet i din assistent eller med elvisp tills det blivit ljust och fluffigt.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och sikta sedan ner det i smeten. Vänd försiktigt till en klumpfri smet. Häll mjölken i smöret och tillsätt det sedan i äggblandningen. Vänd om försiktigt så att du inte slår ur luften i smeten.

Häll upp smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 minuter (teststickan ska vara torr). Tag ut och låt svalna. I mitt fall är det så perfekt med vår inglasade balkong, där jag kan ställa ut varor för kylning snabbt.

När kakan står och svalnar kan du göra glasyren:
Börja med att smälta smöret och tillsätt sedan resterande ingredienser.
Rör ihop till en klumpfri smet och bred den sedan över den kalla saffransmums-kakan. Strö till sist över rikligt med kokos. Skär upp i bitar och bjud som adventsfika.

Saffransmums
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelJulmustdrink som fredagsdrink
Nästa artikelEgen pepparkaksdeg

Kommentera